Zdravlje

Zdravlje

Odlazite piškiti samo ‘za svaki slučaj’? Urolozi upozoravaju da to ne bi trebali raditi!

Foto: Shutterstock

Isprazniti mjehur, samo za svaki slučaj, i nije najzdravija opcija, upozoravaju stručnjaci.

Odlazite li mokriti prije nego sjednete u automobil, prije nego idete pogledati film ili vježbati, pa čak i kad vam nije sila? Stručnjaci upozoravaju kako to i nije najbolja ideja… 

Mjehur zadržava oko 400 do 500 mililitara, kaže liječnik Steven A. Kaplan iz bolnice Mount Sinai Health System. No, ako odlazite na wc prije nego što je mjehur stvarno pun, mogli biste ga istrenirati da ga morate prazniti dok je tek napola pun. 

Kada se jednom naviknete na “preuranjene” odlaske na wc, teško ih se više riješiti, upozorava dr. Kaplan.

Problem nije takav da fizički ne možete izdržati već ste uvjereni da nećete moći izdržati do toaleta, smatra urolog Sandip Vasavada iz Cleveland Clinic.

Ako praznite mjehur prečesto i prerano, zaboravit ćete koliko stvarno možete izdržati, objašnjava dr. Vasavada. No, ako ste skloni čestom mokrenju, nemojte se bojati “preventivnog mokrenja” prije dugog puta i slično, kaže liječnik. Mokrenje “za svaki slučaj” tu i tamo neće uzrokovati probleme osim ako se ne radi o dnevnoj navici.

No, ako vas česti odlasci na wc frustriraju, svakako se pokušajte riješiti te navike, savjetuju stručnjaci. U tome bi vam mogle pomoći Kegelove vježbe.

U našoj rubrici Halo, doktore ginekolog Darko Husar objasnio je o čemu se radi:

Mišići dna zdjelice se mogu ojačati Kegelovim vježbama. Što treba činiti – najslikovitije bi bilo kazati ta je to ”zaustavljanje mlaza mokraće u trenutku kada se najjače napnete kod punog mokraćog mjehura da se pomokrite”. Taj stisak mišića bi trebalo učiniti nekoliko stotina puta na dan i tako barem nekoliko mjeseci da biste uočili promjenu. Sve je dosta naporno, mukotrpono, a nekima i dosadno. No, isplati se kao i svaka fizička aktivnost. Najbolje je kada to prijeđe u u svakodnevu naviku uz neku drugu aktivnost – kada se vozite na posao, kada radite neki drugi npr. sjedeći posao…

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo