Zdravlje

Zdravlje

Opasnosti koje se kriju iza suplemenata

Mnogi biljni suplementi sadrže sastojke koji mogu povećati rizik za obolijevanje od raznih bolesti, navode stručnjaci sa Sveučilišta Kingston iz Londona.

Istraživanja su pokazala da su suplementi koji su namijenjeni kao pomoć pri mršavljenju ili, pak, oni koji pomažu u erektilnoj disfunkciji često opisani kao potpuno biljnoga sastava. Međutim, to često nije slučaj.

Koji su to štetni sastojci?

Vjerujući kako je 100% biljnoga sastava, ljudi koriste suplemente ne obraćajući pozornost na nuspojave, ali i posljedice interakcije s drugim lijekovima. Naime, ispitani suplementi sadržavali su sibutramin, tvar koja djeluje na živčani sustav i koja djeluje na apsorpciju serotonina zbog čega dolazi do osjećaja sitosti. Osim na živčani sustav, ova tvar može biti uzrokom brojnih oboljenja povezanih s kardiovaskularnim sustavom. Kada je riječ o suplementima koji pomažu erektilnoj disfunkciji, u njihovu su sastavu pronađeni tadalafil i slični spojevi koji mogu uzrokovati i drastično smanjenje krvnoga tlaka

Ovo može predstavljati pravi problem, posebice ljudima koji pate od dijabetesa, a koji već piju neke lijekove koji u sebi sadrže nitrate – zaključuju stručnjaci.

Najbitnije je od svega, u obilju svega što tržište nudi, dobro se informirati i, naravno, posavjetovati s liječnikom. Edukacija i informiranje javnosti jedini su način prevencije neželjenih posljedica.

Istina i mitovi o dodacima prehrani!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo