Zdravlje

Zdravlje

Operacija olakšava bol uzrokovanu kroničnim sinusitisom

Patite od kroničnog rinosinuitisa? Endoskopska operacija sinusa mogla bi vam donijeti željeno olakšanje.

kNaime, rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su odrasle osobe s kroničnom upalom sluznice nosa i paranazalnih šupljina osjetile značajno poboljšanje kvalitete života zahvaljujući minimalno invazivnoj endoskopskoj operaciji sinusa. Rezultati istraživanja su objavljeni u siječanjskom izdanju časopisa Otolaryngology — Head and Neck Surgery.

“Istraživanje pokazuje stvarnu korist endoskopske operacije sinusa kod pacijenata s kroničnim sinusitisom. Poznato nam je kako je većina pacijenata koja je prošla kroz ovaj operacijski postupak iskusila značajno poboljšanje kvalitete životnih navika”, izjavio je dr. Timothy L. Smith, profesor sa Sveučilišta Oregon.

“Od kronične sam infekcije sinusa patio gotovo osam godina. Osim glavobolja, cijelo sam vrijeme patio i od intenzivnih bolova cijelog lica. Infekcija mi se ponavljala svaka dva mjeseca, bez obzira što sam uzimao antibiotike. Najviše su patili moji ukućani jer me bolest pretvorila u mrzovoljnu osobu. Operacija mi je omogućila da u potpunosti promijenim životne navike. Od tada se moje bolne infekcije više nisu vraćale, izjavio je pacijent koji je želio ostati anoniman.

kOko 30 milijuna Amerikanaca svake godine pati od kronične kongestije, isušivanja, umora, glavobolja, bolova, pritiska i kihanja uslijed kroničnog rinosinuitisa. Oboljele osobe imaju nižu kvalitetu života čak i od pacijenata s kongestivnim zastojem srca, anginom, kroničnom opstruktivnom plućnom bolesti ili bolovima u leđima. Standardni tretmani, poput dekongestiva, analgetika, sprejeva i fiziološke otopine često ne pomažu. Zbog toga se u Americi godišnje obavi 500.000 operativnih zahvata koji donose željeno olakšanje.

Tijekom endoskopske operacije u sinuse se umeće endoskop, tanka osvijetljena cjevčica koja omogućava kirurzima da vide otvore u sinusima. Na taj se način u nos lakše umeću kirurškim instrumenti kako bi se odstranilo abnormalno ili opstruktivno tkivo. Kako operacija ne zahtijeva rez, često se obavlja ambulantno, tako da pacijent može kući isti dan.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo