Zdravlje

Zdravlje

Oprez! 4 zdravstvena problema koji su češći i teži ljeti

Ljeto je doba kada bismo trebali uživati u odmoru, suncu i moru, ali nije uvijek tako.

Brojni zdravstveni problemi postaju gori ljeti, a teže je živjeti s tim zbog velikih vrućina. Ako osjećate neke simptome oboljenja, odmah se obratite liječniku.

1. Prehlade

Ljetni virusi su samo 25 posto češći i uobičajeni nego zimi, ali su uglavnom uzrokovani drugačijim bakterijama koje se nazivaju enterovirusi. Te bakterije uzrokoju bolove i probleme u želucu popraćene simptomima u dišnom sustavu. Učestala tjelovježba može spriječiti jak utjecaj ovih virusa, zato vježbajte i na odmoru.

2. Noćni grčevi

Nove studije su pokazale kako su ovi bolovi dvaput češći ljeti nego u druga doba godine. Motorički neuroni u vašim nogama osjećaju nagle promjene ljeti i uzrokuju da grčenje bude učestalije. Neka vam tijelo bude stalno hidratizirano te ako je se to događa svaku noć, više puta, obratite se liječniku. Neki lijekovi, poput diuretika, umanjuju jačinu grčeva.

3. Rozaceja

Topliji mjeseci mogu pogoršati ovo upalno kožno stanje koje karakterizira ekstremno crvenilo i osip. Mrlje koje se pojavljuju mogu biti češće i duže trajati ljeti. Aloe vera i probiotici mogu umiriti kožu.

4. Autoimune bolesti

Brojni oboljeli od multiple skleroze osjećaju ljeti posljedice i simptome bolesti puno jače nego u ostala godišnja doba. Zapravo, stari način za dijagnozu ove bolesti bio je smještanje pacijenta u vruću kupku. Ako je osoba razvila neurološke simptome, MS je mogla biti dijagnosticirana. Sunčeve zrake kod 70 posto oboljelih od lupusa mogu izazvati osipe na koži, vrtoglavicu i bolove u zglobovima. Nosite laganu i prozračnu odjeću sa dugim rukavima, šešir i nanosite kreme za sunčanje s minimalnim zaštitinim faktorom 50.  

Povraćanje – znate li koji su uzroci i kada bi trebali kod liječnika?

M.S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo