Zdravlje

Zdravlje

Osim ruku i ove dijelove tijela treba stalno prati, a mnogi to ipak ne čine!

Foto: Shutterstock

Nije dovoljno samo lagano priječi tijelom sapunom…

Određeni dijelovi tijela zahtijevaju svakodnevno pranje kako biste prije svega bili potpuno čisti, ali se i zaštitili od potencijalno opasnih bakterija.

Tjeme

Jasno je da kosu perete redovito, ali koliko pažnje obraćate na tjeme?

“Iako nije potrebno prati kosu svakodnevno, trebalo bi masirati tjeme kako biste spriječili nakupljanje prljavština i mrtve kože, što je idealna hrana za bakterije“, kaže dr. Robert Glatter, profesor u New Yorku.

Kako kod kuće obojati izrast? Uz ove savjete frizerke, svatko može uspjeti

Leđa

Iako i leđa dođu u doticaj s vodom dok se tuširate, ipak trebaju malo više pažnje. „Uložite u spužvicu za leđa i barem tri puta u tjednu dobro operite i leđa kako biste umanjili šanse za razvojem kožnih problema.

Područje ispod nokta

Danas je važnije nego ikad održavati higijenu ruku, prati ih nakon što bilo što dotaknemo, kihnemo, diramo meso ili namirnice. Ipak, mnogi zaboravljaju na područje ispod nokta, a ako to preskočite budite svjesni da ste obavili samo pola posla. 

“Fekalne bakterije se mogu nastaniti i širiti baš na tom području“ tvrdi dr. Glatter te dodaje kako je dobra ideja poslužiti se štapićem za čišćenje uha te ga namočiti u toplu vodu i sapun i nježno očistiti područje ispod nokta. Nokte nemojte puštati jer ćete tako samo dati više prostora za stanovanje bakterijama i virusima.

Iza uha

Vaša je mama bila u pravu i ovom slučaju.

“Toplo i nedostupno područje je puno žlijezda koje luče sebum, a to je idealno mjesto za razvoj bakterija, a ako se ne čisti svakodnevno može uzrokovati neugodan miris.

Dr. Lauc: Tko je u ordinaciji morao poboljšati dezinfekciju, znači da je prije bila loša

Stopala

“Mnogi sigurno misle kako se stopala očiste dok se tuširamo, ali to nije istina“, ističe dermatolog Sonia Batra. Naime ne samo da je važno prati stopala nego ih dobro oribati spužvicom ili kamenom za odstranjivanje mrtve kože jer se baš na tom mjestu nastanjuju bakterije koje uzrokuju i Atletsko stopalo – posebno ako vam se noge jako znoje.

Pupak

To je toplo, zaštićeno mjesto idealno za razvoj bakterija“ kaže dr. Glatter te savjetuje da ga perete svakodnevno štapićem za uši kojeg ste prethodno umočili u sapun i vodu. Ako na pupku imate ukrasnu naušnicu, to morate činiti što češće kako biste spriječili infekcije

Vodič dermatologinje za savršeno njegovanu kožu

Jezik

„Ljudi često misle pomisle samo na zube i desni kada se spominje dentalna higijena, ali zaboravljaju na jezik“ kaže Batra.

Jezik je pun sitnih pukotina i izbočina te je idealno mjesto za život bakterija. Rezultat loše higijene jezika je loš zadah ali i propadanje zuba. Savjet je da četkicom obavezno pređete po površini jezika kad perete zube.

Liječnici otkrivaju bolničke tajne koje vam nitko neće reći, a svaki pacijent ih treba znati…

Laktovi i pregibi na rukama

“Iako su skriveni od vašeg pogleda, često su prljavi zbog oslanjanja na njih. Ako ih ne čistite mogu postati dom bakterijama i uzrokovati mikro oštećenja na koži. Perite ih svakodnevno mokrom krpicom ili za vrijeme tuširanja.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo