Zdravlje

Zdravlje

Osjećate nemoć u rukama i trnu vam prsti? Ovo su najčešći uzroci tih pojava

Shutterstock

U našim se rukama nalaze najosjetljiviji receptori za osjet…

Čak i ako je samo jedan od tih živaca oštećen ili prenosi krivi impuls, može uzrokovati osjećaj nemoći u rukama ili trnce, napominje dr, Rob Danoff,  te navodi nekoliko mogućih uzroka ovih neugodnih pojava

Karpalni kanal

Ovo je jedan od najčešćih uzroka spomenutog problema. Predisponirajući faktori za nastanak sindroma su manuelni poslovi i dugotrajni ponavljajući pokreti u ručnom zglobu, a bol se javlja  najčešće u obliku trnaca, zatim pečenja i mravinjanja mogu se širiti iz ručnog zgloba u dlan i prste ili isijavati u lakat i rame.

Jačanje imuniteta – stručnjaci otkrivaju na što sve morate paziti

Teniski lakat

Lateralna epikondilalgija, poznata kao “teniski lakat” je vrlo česta bolest mišića. Ona predstavlja rezultat preopterećenosti mišića smještenog na vanjskoj površini lakta, što dovodi do boli i osjećaja neugode, a često se javljaju i trnci u šakama te osjećaj slabosti u njima.

Poremećaj u radu štitne žlijezde

Kada se ne postavi dijagnoza i ne započne se s liječenjem, bolesti štitnjače mogu uzrokovati iste simptome jer može doći do oštećenja živaca koji prenose informacije iz mozga do kralježnice te ostatka tijela.

Ovo su faktori na koje možete utjecati i spriječiti bolesti srca!

Alkohol

Ako pretjerano uživate u alkoholu on može biti uzrok. Naime, dugoročno ispijanje prevelikih količina alkohola može dovesti do oštećenja živaca, a simptomi uključuju trnce u rukama, mišićima i nogama.

Moždani udar

Gubitak osjećaja u rukama može biti simptom moždanog udara, a ostali simptomi uključuju probleme sa govorom, vrtoglavicu i mutan vid, pa ako ih primijetite odmah potražite pomoć.

Dijabetes

Visok udio šećera u krvi pogađa vaše živce zbog čega može doći do neugodne pojave osjećaja tranaca u rukama i nogama.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo