Osjećate se loše nakon masaže? To se često događa, a sada znamo i zašto - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Osjećate se loše nakon masaže? To se često događa, a sada znamo i zašto

Shutterstock

Masaža oslobađa stresa, ali što ako se nakon nje osjećate loše?

Možda i vi kada osjetite da ste pod velikim stresom pomoć tražite u masaži, koja je ujedno i najpristupačniji tretman za dobro raspoloženje i opuštanje živaca. Postoje razne vrste masaža, a novinarka Emily Orofino opsuje svoj zadnji posjet centru za masaže gdje se odlučila za onu dubinsku: “To mi je najdraža vrsta masaže i ovaj put sam u njoj uživala, no sat vremena nakon masaže sam se osjećala loše, jako loše. Nisam mogla vjerovati da se to događa. Znalo mi se dogoditi da osjetim blagu mučninu nakon masaža, ali nikada mi nije bilo stvarno loše.”. Kako bi riješila problem obratila se dr. Googleu ali nije pronašla rješenje koji bi joj pojasnilo što se događa. No kao prava novinarka odlučila je saznati što je uzrok i događa li se to često te je kontaktirala stručnjake za masažu kako bi došla do odgovora. 

Zašto vam je loše nakon masaže? 

Odmah na početku istrage je otkrila što se ustvari događa u dubinskoj masaži. “Ova vrsta masaže usporava otkucaje srca, snižava krvni tlak i smanjuje utjecaj hormona stresa, jača imunološku reakciju te potiče otpuštanje endorfina i serotonina te pospješuje cirkulaciju”. Pojasnila je Heather Wyborny, stručnjakinja za masažu.  

Naša poznata nutricionistica otkrila 10 zdravih navika koje uvijek slijedi – evo što jede i što izbjegava

Terapeuti pritom koriste jake i čvrste pritiske rukom kako bi razbili napetost duboko u mišićima i konektivnom tkivu, a to ponekad može biti i bolno, a ta bol je najčešća posljedica masaže. Reakcija kakvu opisuje Orofino nije česta, a na Googleu je saznala da se mučnina javlja radi otpuštanja toksina u organizam. 

“Masaža stimulira rad limfnog sustava i bioprodukta metabolizma”, pojasnila je Wyborny. Limfni sustav je odgovoran za preradu štetnih tvari iz krvi, tada se on filtrira kroz jetru u bubrege a na kraju izlazi iz tijela van. Upravo taj otpad može biti svašta, od alergena do viška masnoća, bakterija i virusa. Ako imate previše u tijelu, može se nakupiti kao tkivo ispod površine koće i  njega se obrađuje tijekom masaže. Uz ovo objašnjenje bi moglo biti jasno da se tijekom masaže svi ti toksini otpuštaju i može doći do mučnine. 

Glavobolje nisu toliko neuobičajene nakon masaža, posebno ako terapeut pažnju posveti ramenima i vratu, ali mučnina se javlja puno rjeđe a ponekad može biti posljedica dehidracije. 

Što napraviti ako osjetite mučninu nakon masaže 

Prije svega je potrebno piti puno vode prije i nakon masaže kako bi se spriječila dehidracija. Wybrny ističe kako je dobro piti i čaj od đumbira, prakticirati duboko disanje i istezati se nakon masaže. 

Ako osjetite mučninu nakon masaže, možda biste trebali odabrati neku drugu masažu koja neće uzrokovati takve nuspojave. Ona savjetuje švedsku masažu koja se sastoji od dugih, nježnih pokreta umjesto jakog pritiska, a možete tražiti da se terapeut fokusira samo na stopala i tjeme. 

Možete iskoristiti i samomasažu: redovito si možemo samomasirati stopala, sjedeći pred televizijom ili uz kamin. Nakon kupanja utrljavanjem hranjive kreme često si ionako  masiramo butine sjedne mišiće i potkoljenice ali i ruke. Osobito nakon izlaganja ruku erozivnim sredstvima za čišćenje treba masirati ruke  hranjivim zaštitnim kremama. Ujutro započnite dan pred ogledalom masažom lica i s osmjehom ćete krenuti u dan.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo