Ovih 6 navika tiču se vašeg doručka, a mogu vam skratiti život - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovih 6 navika tiču se vašeg doručka, a mogu vam skratiti život

Shutterstock

Način na koji provodite jutra može imati i negativan utjecaj na duljinu vašeg života.

Postoje dvije vrste ljudi: ono koji vole doručak, i oni koji ga preziru. Bilo da doručkujete obilno, pazite na unos kalorija, ili potpuno preskačete doručak, ovaj obrok ustvari može imati veliki utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje, a isto ga tako može narušiti.

Dakle, način na koji odlučite započeti dan, bilo da se radi o hrani koji jedete ili kakav doručak pripremate, može utjecati na vaše zdravlje u negativnom smislu. U najgorem slučaju, te ranojutarnje navike mogu i skratiti vaš život tako što će povećati šanse da se razviju kronične bolesti koje su povezane s kobnim posljedicama. Evo što kažu znanstveni dokazi, kako to jutarnje navike mogu skratiti život.

1. Može doći do promjena u metabolizmu

Ako preskačete doručak, možete tako utjecati na tjelesnu težinu. Jedna je studija, provedena prošle godine, pokazala kako su sudionici koji su jeli obilno ujutro, izgubili barem duplo više kalorija u danu. Oni koji su jeli doručak su također prijavili niže razine šećera u krvi. Istraživanje je također otkrilo kako oni koji su jeli niskokaloričan doručak tijekom dana imaju potrebu više jesti, a posebno slatkiše. Sve je to povezano s pretilošću koja ozbiljno može narušiti zdravlje.

Jedete banane gotovo svaki dan? Struka upozorava na jednu stvar koja se događa, a vrijedna je vaše pažnje

2. Špek može povećati rizik od razvoja raka crijeva

Miris špeka koji se prži na tavi je mnogim ljudima neodoljiv, ali je nova studija iz 2020. godine pokazala kako samo jedan komad ove namirnice u danu može povećati rizik od razvoja raka debelog crijeva i to za 20 posto. U studiji je sudjelovao pola milijuna sudionika, u trajanju od 5 godina.

3. Sok za doručak može povećati rizik od razvoja dijabetesa

Studija čiji su rezultati objavljeni prije dvije godine u magazinu Diabetes Care
Je otkrila kako povećani unos soka (za samo pola čaše) u danu povećava rizik od razvoja dijabetesa i to za 16 posto. Stručnjaci upozoravaju kako ga je pametno zamijeniti samim voćem koji sadržava puno više vlakana od samog soka.

4. Grejp se može loše slagati s vašim lijekom

Ako ste naučili ujutro popiti sok od grejpa ili ga dodati žitaricama, morate pripaziti. Ovaj agrum mijenja način na koji određene stanice u vašim crijevima prihvaćaju i prenose lijekove kroz vaše tijelo. Grejp može negativno djelovati na učinak više od 50 lijekova, tako da nekim lijekovima oslabi učinak, a drugima pojača.

5. Rano jutarnja kava može utjecati na razinu šećera u krvi

Puno je onih koji čim otvore oči pomisle na kavu pa si odmah jednu i pripreme, bez obzira na to hoće li doručkovati ili ne. Studija provedena prošle godine na sveučilištu Bath otkrila je kako pijenje kave ujutro na prazan želudac može uvelike utjecati negativno na kontrolu šećera u krvi, rizičnog faktora za razvoj dijabetesa i bolesti srca.

Evo što će vam se dogoditi ako počnete piti vodu s medom svakog dana!

6. Ako preskačete doručak, možete naštetiti srcu

Još malo loših vijesti vezanih za preskakanje doručka: može oštetiti rad srca. U proljeće 2019. objavljeni su rezultati studije u magazinu Journal of the American College of Cardiology u kojoj je sudjelovalo 6,550 odraslih osoba u Americi te se došlo do spoznaje kako osobe koje preskaču doručak imaju i do 87 posto veće šanse da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti u usporedbi s onima koji su doručkovali, a zato što može voditi do porasta razine kolesterola i krvnog tlaka.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo