Zdravlje

Zdravlje

Pasivno pušenje u djetinjstvu povezano s KOPB-om u odrasloj dobi

Ako ne želite prestati pušiti zbog sebe, razmislite kako ovom lošom navikom utječete na zdravlje svoje djece.

Mališani izloženi dimu cigareta imaju dvostruko veći rizik od razvijanja kronične opstruktivne bolesti pluća (KOPB) u odrasloj dobi.

Norveški su stručnjaci pregledali preko 430 pacijenata s KOPB-om i 325 ispitanika iz kontrolne skupine te ocijenili njihove faktore rizika za KOPB. Ustanovili su kako su osobe koje su u djetinjstvu bile okružene dimom cigareta 1,5 do 1,7 puta sklonije razvijanju KOPB-a nego osobe koje nisu bile okružene pušačima.

“Pasivno pušenje u djetinjstvu općenito je znatno veći faktor rizika za KOPB i simptome povezane s KOPB-om nego izloženost dimu cigareta u odrasloj dobi. Naši rezultati pokazuju kako se dugoročni teret KOPB-a može smanjiti ako djeca nisu izložena dimu cigareta. Nadalje, naznačuju kako faktori koji utječu na rani razvoj funkcije pluća imaju dugoročne posljedice u odrasloj dobi”, zaključili su istraživači Sveučilišne bolnice Haukenad u Bergenu u studiji objavljenoj u časopisu Respirology.

Kronična opstruktivnu bolest pluća – KOPB (engl. Chronic Obstructive Pulmonary Disease – COPD) je bolest koja zahvaća dišne putove, tkivo i krvne žile pluća. Nastaje zbog neprimjerenog upalnog odgovora pluća na iritaciju štetnim česticama i plinovima i dovodi do kroničnog morfološkog i funkcionalnog oštećenja pluća. Karakterizira je smanjenje protoka zraka kroz dišne putove koje je obično progresivno i nije potpuno reverzibilno.

KOPB je četvrti vodeći uzrok smrti u svijetu nakon koronarne bolesti, cerebrovaskularnih bolesti i akutnih respiratornih infekcija, a očekuje se da će do 2020. godine biti na trećem mjestu uzroka smrtnosti ispred akutnih respiratornih infekcija. Spirometrija je jednostavan i bezbolan test putem kojeg se može utvrditi ima li osoba KOPB, čak i prije nego se simptomi razviju.

Najčešći uzrok KOPB-a je pušenje, pa čak 95 posto pušača boluje od te bolesti ili je njome ugroženo. KOPB je progresivna bolest koja dovodi do pogoršanja plućne funkcije oboljelog, čak i uz najbolje liječenje, stoga je prestanak pušenja najučinkovitija mjera u cilju smanjenja rizika za nastanak i usporavanja razvoja ove bolesti.

Kako prestati pušiti?

Ako tražite način uz pomoću kojeg možete prestati pušiti, a probali ste razne
metode i nigdje dospjeli, pokušajte s psihoterapeutskim CD-om dr. Vlatka
Kalapoša
. Njegov “Alfa Victus program” preporučuje Svjetska
zdravstvena organizacija. Rriječ je o programu koji predstavlja psihoterapiju s
djelovanjem na podsvijest u trajanju od 40 minuta. Kako prestati pušiti? Naručite psihoterapeutski
CD
. CD možete kupiti pouzećem putem našeg Webshopa: Alfa Victus.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo