Zdravlje

Zdravlje

Pivo čuva kosti

Pivo je najstarije i najraširenije alkoholno piće u svijetu kojega karakterizira mali udio alkohola te osvježavajuća i karakteristična aroma. Nova istraživanja donose nova saznanja o sastavu i biološkim spojevima iz piva koji djeluju pozitivno na cjelokupni metabolizam.

Pivo djeluje regenerirajuće, krijepi, tonizira i hidratizira organizam te je prirodni izvor vitamina, minerala, ugljikohidrata te pojedinih aminokiselina i flavonoida, poznatih i važnih antioksidansa. U prilog tome govore i rezultati nedavno provedenih istraživanja koji ističu važnost učinka pojedinih sastojaka piva na cjelokupni metabolizam te na koji način odgovorna i umjerena konzumacija piva može doprinijeti prevenciji i tretmanu određenih bolesti i stanja. Među njima je i osteoporoza, kronična degenerativna bolesti koju karakterizira progresivno propadanje koštane građe te učestali prijelomi kostiju. Pije li se umjereno, pivo hrani kosti i sprječava rizik od nastanka osteoporoze. Najnovije spoznaje o sastavu i biološkim spojevima sadržanim u pivu pokazuju da su mineral silicij i fitoestrogen ksantohumol dva čimbenika ključna za zdravlje kostiju.

Pivo za gušće i čvršće kosti

Silicij ima bitnu ulogu u formiranju kostiju i održavanju čvrstoće jer poboljšava kvalitetu koštanog matriksa, olakšavajući mineralizaciju kostiju. U istraživanjima provedenima na eksperimentalnim životinjama i u studijama na ljudima, dodatni unos silicija rezultirao je povećanom mineralnom gustoćom kostiju i poboljšanom čvrstoćom. Prehrambeni izvori bioraspoloživog silicija su pivo, cjelovite žitarice, pseudožitarice, posebno proso, i mahunarke. Silicij u obliku silicijevog dioksida čest je dodatak hrani, ali ima ograničenu crijevnu apsorpciju, pa ni približno ne ulazi u krv i ne dolazi do mjesta djelovanja koliko silicij sadržan u pivu.

Osim silicija, drugi spoj koji je zaštitnik kostiju, a sadržan je u pivu je ksantohumol. Riječ je o biološki aktivnom spoju iz hmelja koji pridonosi gorčini i okusu piva te je poznat kao snažni fitoestrogen. U posljednjim istraživanjima dokazan je njegov pozitivan učinak na diferencijaciju, sazrijevanje i pravilni razvoj osteoblasta (stanica koje grade kosti). Danas se pronalaze načini kako bi se ta tvar u budućnosti mogla izolirano koristiti kao molekula od koje bi se dobili novi lijekovi za tretiranje stanja kao što je osteoporoza.

Umjerena konzumacija

Kako bi se maksimalno iskoristile sve blagodati piva u prevenciji razvoja osteoporoze, nužno ga je konzumirati umjereno i odgovorno. Za žene je to konzumacija oko 0,33 litre na dan, dok je za muškarce ta količina oko 0,65 litre na dan uobičajenog lager piva od 4,5 do 5 posto alkohola. Kod voćnog piva prihvatljive količine su dvostruko veće jer ono sadrži upola manje alkohola, a kad je riječ o bezalkoholnom pivu, onda su dnevne preporučene količine gotovo identične onima koje se preporučuju za sve bezalkoholne napitke niskog sadržaja šećera (oko jedne litre).

Autorica teksta: dr. sc. Donatella Verbanac

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo