Plantarni fascitis – kako si pomoći kada peta boli?

visoke pete bolne noge

Plantarni fascitis ili petni trn je bolest donjeg dijela petne kosti nastala kao posljedica oštećenja plantarne fascije, a dovodi do djelomičnog ili potpunog puknuća njezinih vezivnih niti.

Sama plantarna fascija je široki ligament koji se pruža s donje strane stopala - od petne kosti, pa sve do prstiju, te održava koštane svodove stopala.

Nakon intenzivnih tjelesnih aktivnosti, poput dugog hodanja, trčanja ili stajanja, ovaj se ligament može upaliti. Najčešće se bol javlja na hvatištu plantarne fascije za petnu kost, a također se može osjetiti isijavanje boli prema unutrašnjosti ili prednjoj strani stopala. Jutro je vrijeme kada je ova bol najjača, pri prvom ustajanju iz kreveta, međutim, ona se može ublažiti nakon nekoliko koraka. Ako osjećate oštru bol kada predmetom "ubodete" sredinu pete, tada vjerojatno imate plantarni fascitis.

Kada govorimo o boli u peti za vrijeme neke tjelesne aktivnosti, bol ima složenu putanju. Ona se javlja na početku, zatim se smanjuje ili prestaje, te se opet javlja nakon prekida aktivnosti.

Ova tegoba može ozbiljni utjecati na naše svakodnevne funkcije, jer bol može biti vrlo jaka. Dijagnozu će postaviti liječnik na temelju jednostavnog testa i povijest bolesti, međutim, neće biti potrebne rentgenske slike. Ako se ne liječi, ova tegoba vam može zadavati probleme i do 18 mjeseci, međutim, u pravilu vrlo dobro odgovara na konzervativno liječenje.

Najbolje rješenje petnoga trna je fizikalna terapija, koja se pokazala učinkovitijom od nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što su ibuprofen, paracetamol ili acetilsalicilna kiselina. Stručnjaci preporučuju krioterapiju zahvaćenog mjesta nekoliko puta dnevno, terapija ultrazvukom, galvansku stimulaciju i masažu trenjem. Naizmjence držite obloge od leda i tretirajte petu ultrazvukom, ili nogu namačite naizmjence u toploj i hladnoj vodi.

Osobe koje provode puno vremena u stojećem položaju, primjerice frizeri i prodavači, izložene su većem riziku plantarnog fascitisa, stoga bi trebale obratiti više pažnje na njegu svojih stopala.

Cipele podložite ortopedskim uloškom i redovito provodite vježbe istezanja plantarne fascije i Ahilove pete. Ženama se savjetuje nošenje cipela sa širokom petom, a ne štikle s tankom petom.

Bol se u petama također javlja ako dugo hodamo ili trčimo u iznošenim tenisicama. Trkači bi trebali tenisice promijeniti nakon pretrčanih 500 kilometara. Iako đon ne izgleda istrošen, unutrašnjost tenisice više ne podupire stopalo na pravilan način, kompresirano je i nema amortizirajući učinak kao prije.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!