Zdravlje

Zdravlje

Pomozite si sami i riješite se bolova u vratu

Iako su bolovi u vratu često neugodni i jaki, svakodnevnim istezanjem i vježbanjem možete si uvelike pomoći.

Bol u vratu svakodnevnica je većine ljudi, pogotovo onih osoba koje radni dan provode pred računalom ili studenata koji puno vremena provode učeći. Današnji tzv. “sjedilačkinačin života sve više utječe na naše zdravlje, a bol u vratu prvi je znak da nešto po tom pitanju moramo učiniti.

Vratni se kralježak sastoji od sedam kralježaka koji nam omogućuju da vrat možemo kretati, naprijed, nazad, lijevo, desno, gore i dolje – u krug.

Đurđica Kesak-Ursić, specijalistica je fizikalne medicine i rehabilitacije koja je tijekom svoje karijere radila u mnogim ustanovama, poput Specijalne bolnice Krapinske Toplice i Lječilištu Bizovačke Toploce. Trenutno radi u Poliklinici OTOS-Vita za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Osijeku. Doktorica Kesak-Ursić navela je upravo prisilan položaj vratne kralješnice kao najčešći uzrok bolova u vratu. Objasnila je kako taj prisilan položaj dovodi do napetosti vratne muskulature i ograničenja kretnji vratnom kralješnicom uz bolove.

Dugoročno se razvijaju degenerativne promjene – oštećenja vratnih kralješaka i diskova između kralješaka, što vodi do proširenja simptoma – bolova i trnjenja ruku. Može se manifestirati kod svih dobnih skupina, vrlo rijetko kod djece, nešto češće kod adeolescenata, najčešće kod odraslih ljudi  – radno sposobne populacije i kod umirovljenika. – istaknula je Kesak-Ursić.

  Bol u vratu još se naziva cervikalni sindrom, a osobe koje pate od sindroma slabije mogu kretati vrat i one su bolne, a također osjete bol u mišićima smještenim uz vratnu kralježenicu. Ovakve tegobe, objašnjava Kesak-Ursić mogu nastati zbog naglih pokreta, poput kihanja, dok se nekad možemo samo probuditi ukočenog vrata.

  Sindrom se može manifestirati na više načina – odnosno bol se iz vrata može širiti prema stražnjoj strani mišića te u mišiće između zgloba ramena i vratnih kralježaka. Također, bolovi se mogu širiti iznad lopatica, ali i prema ključnoj kosti.

  Iako je ovakva vrsta boli jaka i neugodna, većinom je bezazlena i lječiva. Ako bol osjetite duže od sedam dana, doktorica Kesak-Ursić predlaže da što prije posjetite svog liječnika. Razlog tome je što bol u vratu može ukazivati i na veći problem – herniju cervikalnog diska, zbog koje naglo nastaju jaki bolovi u vratu te se šire prema ramenu i ponekad prema rukama. Jedino rješenje ovog problema je operativni zahvat i liječenje.

  Istegnite se i opustite!

  No, kod boli u vratu si možete i samostalno pomoći.

  U slučaju bolova u vratu mogu se provoditi vježbe, lagana samomasaža kremama protiv bolova, te nekoliko dana uzimati analgetike (npr. paracetamol, ibuprofen i slično). Također, preporuča se spavanje na boku ili leđima na anatomskom jastuku, a nikako spavanje na trbuhu jer dovodi vratnu kralješnicu u prisilan neprirodan položaj. – objasnila je Kesak-Ursić.

   Osim toga, preporučuje svakodnevno izvođenje vježba za vratni kralježak, statičke za jačanje muskulature i dinamičke za održavanje pokretljivosti. Ovakve se vježbe rade na sjedeći, a potrebno vam je tek 10 minuta pa ih možete i na poslu raditi.

   Korisna je ručna masaža, u bolnim fazama fizikalna terapija, te primjena lokalnih pripravaka (kreme, gelovi protiv bolova), a u slučajevima jačih bolova i analgetici. – objasnila je Kesak-Ursić.

    Osobama koje često pate od bolova u vratu preporuča se redovito vježbanje te istezanje, kao i da se smanji stres što je više moguće. Kako je to često nemoguće, pacijentima se predlaže da pronađu slobodnu aktivnosti koja će ih veselit i da tako pokušaju i smanjiti razinu stresa i dobro razgibati vratne mišiće

    Provjerite koji su još neki od uzročnika bolova u vratu, te kojim si još metodama možete pomoći. 

    G. Horvat

    Ordinacija preporučuje

    card-icon

    Zdravstveni adresar

    S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

    card-icon

    Baza bolesti

    Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

    Možda će vas zanimati i ovo