Zdravlje

Zdravlje

Povišeni trigliceridi – nutricionist savjetuje kako ih sniziti i držati pod kontrolom

Shutterstock

Trigliceridi se sastoje od glicerola i masnih kiselina, najvećim dijelom unose se hranom u naš organizam, a služe kao energetsko gorivo za obavljanje osnovnih životnih funkcija.

Uzrok povišenih triglicerida, kao i kolesterola, ne mora uvijek biti samo neadekvatna prehrana  nego i fizička neaktivnost, pretilost, neke bolesti kao što su dijabetes, bolesti štitnjače…

“Ipak, stil života je važan faktor, pa prije nego vam liječnik prepiše lijekove, možete zdravlje kontrolirati prirodnim putem „, savjetuje prof. dr. Joel Kahn.

Snižavanje povećanih vrijednosti triglicerida prvenstveno podrazumijeva korigiranje  prehrane (dijeta) i uvođenje fizičke aktivnosti uz redukciju tjelesne težine.

“Alkohol je nezdravo piće, a pun je šećera i praznih kalorija, a s pretjeranim unosom se energija nakuplja i pretvara u trigliceride u krvi“, pojašnjava nutricionist Palinski Wade, te savjetuje kako ih “držati po dkontrolom” bez lijekova;

Krvni tlak vam je povišen, a ne možete do liječnika? Pomozite si ovim savjetima

Izbjegavajte ugljikohidrate

Pretjerivanje u jelu je jedan od glavnih razloga povišeni  triglicerida u krvi, prema pisanju Američkog saveza za srce. Važno je odabrati zdrave namirnice, izbaciti one poput kruha, tjestenine, kolača i grickalica.

Budite aktivni

Jedan od najboljih odgovora na pitanje kako sniziti razinu triglicerida u krvi jest trošenjem kalorija jer znanstveni dokazi kažu kako je umjerena količina tjelovježbe povezana s 20 posto nižim razinama triglicerida, u usporedbi s onima koji ne vježbaju. Uz to, tjelovježba utječe na povećanje dobrog kolesterola, a on pak potiče snižavanje razine triglicerida.

Konzumirajte manje šećera

Ako vam je čokolada omiljena namirnica, vrijeme je za promjenu navika. Ljubav prema slatkom nikako ne pomaže pri održavanju triglicerida u normalnim okvirima. Bilo da se radi o šećerima iz hrane ili napitaka, oni nikako nisu dobri.

Birajte vlakna

Prehrana koja sadrži namirnice s vlaknima je odlična i za kolesterol i za trigliceride, pa odbacite ugljikohidrate i u prehranu uključite namirnice kao što su jabuke i cjelovite žitarice.

Mediteranska prehrana

Mediteranska dijeta obiluje zdravim masnoćama, a u organizam se unosi malo zasićenih (loših) masnoća i hrane bogate kolesterolom. Namirnice koje uključuje mediteranska prehrana imaju visoku nutritivnu vrijednost i pozitivno djeluju na cijeli organizam. Što jesti?  Sezonsko voće i povrće, žitarice, orašasti plodovi, kruh i tjestenina od cjelovita zrnja, krumpir, riba, začini i maslinovo ulje, a jelovnik samo prilagođavate godišnjem dobu.

Maslinovo ulje višestruko je korisno za zdravlje, a posebno se ističe u prevenciji i liječenju povišenoga kolesterola a i triglicerida. Slično djelovanje ima i riba, posebno plava jer povećava razinu dobroga kolesterola.

Hrana koja pomaže u borbi protiv anksioznosti: Mliječni proizvodi, bobičasto voće, meso…

Omega -3 masne kiseline

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u svijetu, od njih svake godine na svijetu umre oko 17,3 milijuna ljudi, a razna istraživanja potvrđuju kako upravo omega-3 masne kiseline pomažu pri snižavanju razine triglicerida u krvi, djeluju protiv zgrušavanja krvi, suženja krvnih žila, visokog tlaka te djeluju protuupalno i tako sprečavaju kardiovaskularna oboljenja. Najzastupljenije su u namirnicama životinjskog porijekla (plava morska riba, riblje ulje), no esencijalna ALA omega-3 masna kiselina dolazi iz srca bilja (laneno ulje i sjemenke…).

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo