Pozitivan stav donosi zdravu starost - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Pozitivan stav donosi zdravu starost

Kako bi bili zdravi u starosti, uživajte u malim stvarima u mladosti! Nova istraživanja kažu da je ovo najbolji savjet kako izbjeći sve bolesti i živjeti dugo – samostalno i sretno.

Studija objavljena u časopisu “Canadian Medical Association”, pratila je 3.199 muškaraca i žena starih 60 godina i više u Engleskoj tijekom osam godina. Zaključuju da ljudi koji su svoj život opisali sretnim pokazuju da lakše obavljaju dnevne obaveze poput kuhanja, kupanja i odlaska u dućan.

“Naša istraživanja pokazuju da je uživanje u malim stvarima preduvjet za pokretljivost i zdravlje starijih ljudi” kaže jedan od autora studije Andrew Steptoe.

Sudionici su bili podijeljeni u tri dobne skupine, a njihov zadatak je bio da odgovore na pitanja vezana uz količinu zadovoljstva u životu, a nakon toga su prisustvovali razgovoru kako bi istraživači ustanovili njihove psihičke i fizičke sposobnosti. Grupe koje su svoj život, što se tiče sreće i zadovoljstva, ocijenili kao prosjek, imaju tri posto veće šanse od svojih sretnih kolega za razvoj nekih bolesti i problemima s kretanjem te obavljanjem svakodnevnih obaveza.

Velik broj dokaza pokazuje da je stariti dostojanstveno lako – izbjegavajte sjedeći način života i povećajte fizičke i psihičke aktivnosti!

Istraživanje tvrtke Gallup, provedeno telefonskim putem na uzorku od 340.000 osoba diljem Amerike, pokazalo je kako sreća dolazi s godinama. Više pročitajte u našem članku Što smo stariji, to smo sretniji!

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo