Zdravlje

Zdravlje

Pregledajte si kožu dok ne bude prekasno

Foto: Shutterstock

Možda vam savjeti o zaštiti od sunca već izlaze na uši, no i te kako su opravdani – mnogi još ne znaju da prekomjernim izlaganjem Sunčevu ultraljubičastom (UV) zračenju povećavaju rizik oboljenja od raka kože, melanoma.

“Procjenjuje se da se svake godine u svijetu pojavi oko 132.000 slučajeva malignih melanoma i više od dva milijuna slučajeva drugih vrsta malignih oboljenja kože”, ističe dr. Sanja Poduje, specijalistica dermatovenerologije u Klinici za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i predsjednica Udruge za prevenciju tumora kože Zdravi pod suncem.

Melanom otkriti što ranije

“Veliko istraživanje u 17 europskih zemalja, na više od 13.500 ispitanika, pokazalo je da, iako 91% ljudi zna da neprimjereno izlaganje UV zrakama može izazvati zdravstvene probleme, čak 40% njih ne provodi mjere zaštite od sunca kada nisu na godišnjem odmoru. U Hrvatskoj je zabrinjavajuće što se melanom najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi, kada su izgledi za izlječenje manji. Stoga je iznimno važno povećanje javne svijesti o toj bolesti”, nastavlja dr. Poduje.

Sve o “zdravlju pod suncem” građani će doznati u javnozdravstvenoj akciji “Djeluj sada!” u nedjelju 5. lipnja od 10 do 18 sati na zagrebačkom Jarunu kod Malog jezera. Pod vodstvom prof. dr. Mirne Šitum, predstojnice Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i pročelnice Ureda za zdravstvo Grada Zagreba, tridesetak liječnika specijalista provodit će besplatne preventivne preglede madeža. U sklopu akcije “Djeluj sada” bit će i stručna savjetovanja o zaštiti od sunca, uz mogućnost testiranja zaštitnih proizvoda, kao i edukativno-zabavne radionice za djecu.

Gradski ured za zdravstvo od 2007. provodi projekt “Djeluj sada!”, obuhvativši više od 30.000 korisnika. Projekt se provodi u suradnji s Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice – referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom, Klinikom za tumore, Zagrebačkom ligom protiv raka, Klinikom za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb, domovima zdravlja Grada Zagreba, Udrugom “Zdravi pod suncem“, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj.

Mjerači UV indeksa

U projektu “Djeluj sada!” od 2014. na osam lokacija u Zagrebu (ŠRC Jarun, park Bundek, savski nasip pokraj Boćarskog doma te izlozi Gradske ljekarne na Trgu bana Josipa Jelačića 3, u Ilici 43 te Ozaljskoj 1, Grižanskoj 4 i Draškovićevoj 13) nalaze se uređaji za mjerenje UV indeksa koji informiraju o preporučenoj razini zaštite od sunca u skladu s vremenskim uvjetima. To je iznimno bitno jer, ističu stručnjaci, koža “pamti” svako izlaganje suncu pa se s godinama stvaraju oštećenja koja mogu izazvati prerano starenje kože (fotostarenje), ali i nastanak zloćudnih tumora.

Prema zadnjim podacima Registra za rak HZJZ-a za 2013., obolijevaju najčešće oni od 70 do 74 godina, a u zadnje vrijeme i djeca i adolescenti. Ukupan broj novooboljelih od melanoma u 2013. je 527 – 249 žena i 278 muškaraca.     

I.V.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo