Zdravlje

Zdravlje

Prehrana djece sve je lošija… Sve se manje kreću i previše jedu slatkiše

Shutterstock

Djetinjstvo je vrijeme kada se formiraju životne navike.

S ciljem pružanja podrške roditeljima u odgoju zdravijih generacija provodi se nacionalni projekt Vrtim Zdravi Film koji educira djecu o osnovnim postulatima pravilne prehrane i važnosti redovitog bavljenja tjelesnom aktivnosti.

Zašto štucamo i podrigujemo? Donosimo najzanimljivije činjenice o probavnom sustavu

Prekomjerna konzumacija slatkiša

U sklopu projekta Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ove je sezone proveo Istraživanje o znanju, stavovima i navikama učenika kada je riječ o prehrani i tjelesnoj aktivnosti.

Istraživanje je pokazalo kako preporučenih 5 obroka dnevno ima ukupno samo 32,8% učenika. Čak 12,1% učenika odgovorilo je da stalno nešto jede, odnosno da ne jede u obrocima. Najviše sedmaša (47,7%) hrani se u školskoj kuhinji.

Nešto manji udio učenika (37,7%) jede u školi sendviče ili pecivo koje donesu od kuće ili kupe u blizini škole. No čak 6,8% učenika i učenica uopće ne jede dok su u školi, a 2,4% jede slatkiše i grickalice.

Nedovoljno tjelesne aktivnosti

Svaki dan voće jede 73,1%, a povrće 55,9% učenika dok mlijeko i mliječne proizvode konzumira 73,1% učenika. Konzumacija slatkiša i dalje je prekomjerna. Jednom ili više puta dnevno slatkiše jede čak 40,8% učenika, slane grickalice svaki dan jede njih 25%, a gazirane sokove svaki dan pije 28,1% učenika.

Kako s pretilim djetetom razgovarati o hrani

Zabrinjavajući su rezultati istraživanja koji pokazuju kako je samo 17,7% učenika zadovoljavajuće tjelesno aktivno, odnosno preporučenih najmanje 60 minuta svaki dan, dok je vrijeme provedeno pred ekranima u porastu. Hrvatski školski sportski savez svojim aktivnostima, a posebno projektima Univerzalna sportska škola i Vježbaonica te projektom Vrtim Zdravi Film, već dugi niz godina potiče učenike na bavljenje tjelesnom aktivnošću te ih uči o povezanosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti sa zdravljem, izjavio je Nikola Perković, predsjednik Hrvatskog školskog sportskog saveza.

Dodatno, stalno o svojoj tjelesnoj težini razmišlja čak 29,3% učenika i učenica. Da je normalne tjelesne težine misli svega 55,8% učenika i učenica. Da ima prekomjernu tjelesnu težinu misli 28,5% učenika sedmih razreda, dok njih 15,7% misli da su mršavi. Zadovoljno je svojom tjelesnom težinom svega 47,4% učenika, a 13,9% njih izjavilo je kako je trenutno na dijeti.

Hrvatski projekt Vrtim Zdravi Film dio je globalne Nestlé inicijative koja se provodi u 80 zemalja i uključuje više od 300 partnera – sportskih udruženja, nutricionista, javno-zdravstvenih institucija, koji ulažu značajne napore kako bi educirali više od osam milijuna djece godišnje. 

Kako prevenirati da dijete krene stopama pušača?

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo