Zdravlje

Zdravlje

Promjenom prehrambenih navika do zdravog djetinjstva!

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Magistrica nutricionizma, Mirna Trumbetaš, promijenila je prehrambene navike djevojčice Lucije i pomogla joj da uživa u djetinjstvu.

Intolerancija na hranu ima različite simptome i često su zakašnjeli, pa zbog toga ih nekada ni ne povezujemo s hranom kao glavnim uzročnikom reakcije. Nastaje jer u tijelu nedostaju neke kemijske tvari ili enzimi koji su potrebni za probavu hrane ili zbog pataloške reakcije na tvare koje su prisutne u hrani.

Pošto simptomi variraju od osobe do osobe, i dijagnoza je teža, potrebno je napraviti kožne i serološke testove kako bi se eliminirali drugi mogući izvori simptoma.

Mirna Trumbetaš, magistrica nutricionizma, susrela se sa slučajem djevojčice Lucije Kolić. Nutricionistica je sumnjala na intoleranciju na gluten, alergen koji se u prehranu male djece treba uvoditi postepeno. Nakon pretraga koje su proveli liječnici, Lucija je i dalje imala probleme te eliminirali cekaliju kao mogući uzrok bolova. Trumbetaš je odlučila pomoći i sama provesti test intolerancije na hranu.

Duže vrijeme znam kako Lucija ima problema sa crijevima i kako je prošla puno invazivnih pretraga. Već sam prije pitala je li možda problem u glutenu na što mi je gđa. Kolić rekla kako su liječnici rekli da nije celijakija. Nakon što su zaista napravili hrpu pretraga gđa. Kolić se odlučila napraviti test intolerancije na hranu kako bi ovim putem ustanovila što smeta Luciji. – objasnila je nutricionistica. 

Trumbetaš je u u međuvremenu sama otvorila savjetovalište Nutriteku u kojem se test intolerancije mogao napraviti, a pokazao je da je djevojčica intolerantna na gluten, povrće i određene vrste voća.

Nakon što se ustvrdilo od čega Lucija točno boluje, bilo je vrijeme za mijenjanje njenih prehrambenih navika – odnosno uvođenje novog prehrambenog jelovnika.

Iz jelovnika smo isključili sve žitarice koje sadrže gluten, te su proizvodi poput kruha i peciva, tjestenine zamjenjeni bezglutenskim inačicama, a brašno za palačinke ili pizzu bezglutenskim brašnom. Povrće smo također morali smanjiti jer smeta u probavnom sustavu – što djelomično stvara problem jer ukoliko se ne unosi dovoljno vlakana poput povrća i cjelovitih žitarica dolazi do lošije probave. – nadodala je Trumbetaš. 

Lucija bi se stalno trebala pridržavati ovakvog režima prehrane, a već nakon pola godine je primjećen prvi napredak. Sada smije i može s vremena na vrijeme pojesti krišku pizze ili sličnu namirnicu bez bolnih posljedica.

Lucija uglavnom više nema problema i jako je sretna zbog toga jer može bezbrižno uživati u djetinjstvu bez tegoba. – zaključila je nutricionistica.

Ako smatrate da gluten smeta i vašoj probavi, pročitajte kako jesti bez glutena te tko su tri krivca za alergiju na gluten

Foto: Borna Filić/PIXSELL

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo