Zdravlje

Zdravlje

Pušenje povećava rizik od shizofrenije!

Biste li ikada povezali shizofreniju i cigarete? Njemački su stručnjaci ustanovili vezu između ove bolesti mentalne prirode i pušenja.

Shizofrenija je psihijatrijski poremećaj koji označava često kroničnu, ozbiljnu mentalnu bolest koja primarno pogađa našu sposobnost razmišljanja, s otežanom percepcijom stvarnosti, što uzrokuje promjenu ponašanja i neugodne osjećaje. Osoba ne može razlikovati stvarnost i nestvarna iskustva. Sam pojam shizofrenija dolazi iz grčkog jezika i može se prevesti kao podijeljeni razum ili rascjep duše.

Istraživači su ustanovili kako određene varijacije gena zvanog faktor transkripcije 4 (TCF4) mogu povećati rizik od ove bolesti. Jedna varijacija, TCF4 r s9960767, posebno je jako povezana sa shizofrenijom. Tvrde kako pušenje može promijeniti učinak TCF4 gena te tako osobe koje imaju varijacije TCF4 koje su pušači ujedno su izložene većem riziku od shizofrenije. Također, što više ove osobe puše, to je njihov rizik veći.

Osim što su ustanovili još jednu lošu posljedicu pušenja cigareta, njemački su stručnjaci istaknuli kako i genetski faktori utječu na podložnost štetnim utjecajima pušenja.

Tako su određene osobe podložnije razvijanju bolesti povezanih s pušenjem (kao što su rak pluća, KOPB ili krvožilne bolesti) nego druge osobe. Primjerice, samo zato što znate nekog pušača koji je dugo živio i nije razvio rak pluća ne znači da je pušenje u redu za druge.

Studija je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Science.

Postanite nepušač u 10 koraka

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo