Zdravlje

Zdravlje

Rekli su mi da neću doživjeti 25 godina, a danas živim svoj san!

2016 Team Novo Nordisk Pro Cycling Team

Prošlog je tjedna u Španjolskom gradu Altei upriličen događaj namijenjen medijima, a u svrhu upoznavanja prvog muškog profesionalnog biciklističkog tima na svijetu čiji su članovi dijabetičari.

Tim Novo Nordisk ima samo jednu misiju, a to je edukacija, inspiracija i poticanje na aktivnosti svih osoba koje boluju od dijabetesa. Dan za medije je organiziran sa željom da novinari imaju što bolji uvid u život sportaša s dijabetesom te da novostečena znanja prenesu široj javnosti.

Iako su članovi Pro Tima Novo Nordisk sudionici glavnih profesionalnih biciklističkih utrka diljem svijeta, a trenutno im je največa želja do 2021. natjecati se na Tour de France, svaka bi osoba s dijabetesom, u svrhu boljeg i kvalitetnijeg života, trebala u danu odvojiti 60 minuta za tjelesnu aktivnost.

Svaka tjelesna aktivnost pomaže inzulinu “ubaciti” glukozu u mišiće koji pak istu koriste za proizvodnju energije te se na taj način smanjuje i razina glukoze u krvi.

Samo male promijene mogu polučiti uspijehe

Tjelesna aktivnost je odlična prevencija za nastanak puno ozbiljnijih zdravstvenih problema, ne sam dijabetesa. Govorimo li isključivo o dijabetesu tip 1, vježbanje znači razumijevanje tijela na višoj razini, što oboljelima dopušta bolju kontrolu stanja te lakše i ispravnije donošenje odluka u kritičnim trenutcima.”,  pojasnio je dr. Rafael Castol te dodao; “Kako bi iskoristili sve benefite vježbanja potrebno je barem jedan sat dnevno odvojiti za fizičku aktivnost poput hodanje ili plivanja… Danas svi patimo zbog nedostatka vremena, pa bih možda preporučio da uobičajene aktivnosti pretvorite u vježbu – hodajte dok pričate na telefon, prosečite do ureda. Što se ustvari događa; ljudi odrade 60 minuta tjelovježbe ujutro pa odu na posao gdje sjede, vrate se doma u automobilu, pogledaju Tv i legnu. Moj savjet bi bio da raspodijelite tih 60 minuta i nekoliko puta u danu odradite odabranu aktivnost – 20 minuta nije puno, a učinit će čuda za vaše zdravlje.”.

Dijabetes nije izgovor

Direktoru i su-osnivaču Tima, Philu Southerlandu je sa samo 7 mjeseci starosti dijagnosticiran dijabetes tipa 1 te je liječnik njegove roditelje obavijestio kako vjerojatno neće doživjeti 25-tu godinu, a sasvim sigurno će oslijepiti. Phil se od 12-te godine profesionalno bavi biciklizmom te je danas najglasniji ambasador za promicanje borbe protiv dijabetesa. Danas, u svojoj 30-toj godini odgovara na pitanje što ga je održalo na životu; “U trenutku kada mi je dijagnosticiran dijabetes, tehnologija i lijekovi nisu bili na današnjoj razini, danas je puno lakše kontrolirati razinu glukoze u krvi. Liječnici tada nisu smatrali da je bavljene sportom dobra odluka za dijabetičara, dapače, to se smatralo rizičnim poduhvatom. No, moji roditelji su vrlo rano primijetili kako mi određene vrste aktivnosti odgovaraju te da je puno lakše kontrolirati moje stanje ako vježbam stoga su me “gurali” u sport. Kad god sam mami rekao kako bi nešto radio, njezin odgovor je uvijek bio potvrdan ali uvijet je bio izmjeriti razinu glukoze, reči što sam jeo i što planiram ponjeti sa sobom za obrok. Nikada mi nisu dozvolili da koristim svoje stanje kao izgovor. Podrška roditelja, sport, želja za pobjedom te redovna i pravilna kontrola su, smatram, odgovorni što danas živim svoj san “.  Phil također napominje kako je odnos s liječnikom iznimno važan te moli sve oboljele da bez straha postavljaju liječniku pitanja jer je on obavezan na njih odgovoriti.

Najstariji član Pro Tima, Chris Williams, dolazi iz Australije a dijabetes tip 1 mu je dijagnosticiran nakon što se usred jedne utrke, u dobi od 27 godina, srušio. Liječnik mu je preporučio da se mjesec dana odmara od većih napora, no Chris je sjeo na bicikl već nakon par dana i nastavio svoj put do pobjede. Danas je prošlo već 5 godina kako se profesionalno bavi ovim sportom.

“Morate znati da svi članovi ovog tima imaju nevjerajatno jak natjecateljski duh… Svi želimo biti prvi… Dok moji prijatelji uzimaju odmore od svojih obaveza, ja samo mislim na to koliko ću propustiti na treningu i kako će me netko pobijediti”, kroz smijeh pojašnjava Chris zašto mu i ovaj, iznimno zahtjevan i težak sport, ne predstavlja napor a intenzivni treninzi prepreku.

Na pitanje što mu je potrebo da završi utrku uspješno, Chris odgovara ” Svatko od nas ima neki zadatak u timu, da bi se osjećao dobro nakon utrke, moram se pobrinuti da obavim svoje zadatke. Što se zdravstvenih pitanja tiče, kako bi bio uspješan, konstantno moramo mijeriti stanje glukoze u krvi (svakih 5 minuta), što s današnjom tehnologijom ne predstavlja nikakav problem. Prateći svoje stanje znam koliko moramo pojesti i kada moramo uzeti inzulin. To je stalna igra kontrole i reagiranja u skladu sa situacijom.” Ne skidajući osmijeh s lica, Chris govori kako su mu ovaj tim i ovaj sport ostvarenje sna te često pomisli kako je najsretnija osoba na svijetu jer ima priliku raditi što voli i svoju priču prenijeti ljudima diljem svijeta.

Cilj mu je da svaki pojedinac s dijabetesom shvati da može što god poželi! Ponavlja kako je najvažnija stvar imati prave informacije, konstatno pratiti zdravstveno stanje i samo nebo je granica !

Članovi Pro Tima Novo Nordisk se raduju dolasku u Hrvatsku na Tour of Croatia u travnju ove godine i susretu s fanovima te se nadaju da će i u Hrvatskoj inspirirat i osnažiti sve oboljele od dijabetesa da slijede svoje snove.

Ana Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo