Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi

Dioptrija je jednostavan naziv za refrakcijske greške oka poput kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma.

Razvojem suvremenih metoda danas možemo pomoći većini osoba s dioptrijom. Naočale i kontaktne leće su klasični načini korekcije dioptrije koji se mogu mijenjati i prilagođavati kroz vrijeme nošenja, no one nisu trajna rješenja. Operativni načini ispravljanja, poput laserskog skidanja dioptrije spadaju u trajna rješenja, ali je za njih osnovni preduvjet stabilna dioptrija bez većih promjena unatrag zadnje dvije godine prije podvrgavanja zahvatu.

Idealna korekcija dioptrije je zapravo individualna i ovisi o našoj dobi i potrebama, vrsti dioptrije i očnim nalazima. Najsigurniji način korekcije dioptrije su svakako naočale. Međutim, one ne ispravljaju dioptriju na samom oku, pa tako ne mogu dobro korigirati velike dioptrije i često nisu najugodnije rješenje, prvenstveno za sve one koji vole aktivan život i sport. Postoje suvremena rješenja korekcije dioptrije laserskom operacijom ili ugradnjom leće u oko koje su za takve slučajeve bolji odabir.

Djeci i mladima zbog rasta oka i razvoja vida za korekciju dioptrije preporučuje se prvenstveno nošenje naočala, a kasnije i kontaktnih leća. Kontaktne leće propisuju se najranije djeci školskog uzrasta koja mogu shvatiti važnost brige o njima i njihovog pravilnog korištenja. Tek kad se dioptrija stabilizira, nakon 20-te godine, možemo razmišljati o operativnim načinima poput laserske korekcije dioptrije.

U dobi između 20 i 50 godina laserska korekcija najčešći je način trajnog ispravljanja dioptrije. Iako dioptriju možemo laserski ispraviti i nakon 50-te godine, zbog starosne dalekovidnosti u toj dobi se češće preporučuju postupci ugradnje umjetnih leća u oči. Kod laserskog skidanja dioptrije oblikuje se površina oka uz pomoć hladne laserske zrake i tako korigira kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Kod površinskih PRK postupaka laserom djelujemo na površinu oka. Kod LASIK metoda laserom djelujemo ispod malenog poklopca koji se može napraviti na klasični, mehanički način ili najnovijom tehnologijom uz pomoć femtosekundnog lasera, zbog čega se ova metoda naziva i femto-LASIK.

Najbolju preporuku je li lasersko skidanje dioptrije rješenje za vašu dioptriju možete dobiti na predoperativnom pregledu. Na njemu je potrebno temeljito pregledati i izmjeriti dioptriju, površinu i unutrašnjosti oka kao provjeru može li se napraviti laserski zahvat i koja metoda je najbolja s obzirom na nalaze. Prije konačne preporuke o načinu korekcije dioptrije vrlo je važno u obzir uzeti i vaše životne navike i hobije.

Ne postoji klasična ili operativna metoda koja je najbolja za sve. Zbog toga su vam na raspolaganju iskusni stručnjaci u očnoj poliklinici OPTO CENTAR u Vlaškoj 64 u centru Zagreba. Oni će vas upoznati sa svim prednostima i nedostacima svake pojedine metode kako biste donijeli najbolju odluku za svoje zdravlje. Za više informacija posjetite www.opto-centar.hr ili nas kontaktirajte na br. telefona 01/46 86 544.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo