Zdravlje

Zdravlje

S dvije doze cijepljeno više od milijun osoba! Evo gdje i kada doista možete doći cijepiti se bez najave

Shutterstock

U četvrtak 24. lipnja, cijepljenje završilo za 1.020.266 osoba od kojih je 1.000.279 primilo dvije doze cjepiva Pfizer, Moderna ili AstraZeneca, dok je 19.281 osoba primilo jednu potrebnu dozu cjepiva Jannsen. Time je cijepljenje završilo za 25,1% ukupnog stanovništva odnosno 30,4% odraslih.

„Ovo su izvrsne vijesti i rezultat koji nas u mnogočemu ohrabruje. Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i ostale zdravstvene ustanove ulažu velike napore kako bismo dosegli željeni postotak procijepljenosti. Stoga se nadamo da će građani prepoznati važnost cijepljenja i odazvati se na cijepljenje. HZJZ prva tri dana sljedećeg tjedna u Zagrebu organizira cijepljenje prvom dozom bez najavljivanja i ovim putem još jednom pozivamo sve građane Republike Hrvatske da se odazovu i pomognu u zaustavljanju širenja ove bolesti koja nije bezazlena i neće nestati iako su trenutne epidemiološke prilike povoljne. Važno je naglasiti kako je cijepljenje sljedećeg tjedna  namijenjeno samo za osobe koje trebaju primiti prvu dozu cjepiva. Oni koji su već primili prvu dozu cjepiva, drugu dozu dobivaju na istom mjestu, odnosno na isti način kao i prvu dozu.“, izjavila je zamjenica ravnatelja HZJZ, prim. dr. sc. Ivana Pavić Šimetin, dr. med.

Liječnik upozorio koja će skupina ljudi širiti COVID-19 i ljeti – tko je u problemu?

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (41,9% ukupnog stanovništva, odnosno 50,9% odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji (37% ukupnog, odnosno 44,4% odraslog stanovništva).

Još jednom napominjemo kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu po prvi puta organiziraju cijepljenje protiv bolesti COVID-19 bez naručivanja i najave. Cijepljenje će se održati u Zagrebu, u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar, na adresi Rockefellerova 4. Termini cijepljenja su u ponedjeljak, 28. lipnja i utorak 29. lipnja od 9 do 15 sati, a u srijedu, 30. lipnja, dvokratno od 8.30 do 11 sati te od 16 do 19 sati.

Važno je naglasiti da je cijepljenje predviđeno isključivo za građane koji imaju osiguranje HZZO-a (MBO). Stoga je na cijepljenje potrebno ponijeti važeću osobnu iskaznicu i važeću zdravstvenu iskaznicu. Također, zbog vremenskih uvjeta mole se građani starije životne dobi i oni s kroničnim bolestima da na cijepljenje dođu u ranijem terminu, dok mlađe osobe mogu doći pred kraj navedenih termina kao što je navedeno u rasporedu.

Molimo građane da ponesu vodu, nešto za pojesti, suncobran (kišobran), da odjenu laganu odjeću od prirodnih materijala, te molimo za razumijevanje kod čekanja i procedure na cijepljenju.

Više informacija o cijepljenju bez najavljivanja u HZJZ možete pronaći OVDJE.

Imunitet krda izvan dosega radi nepravedne raspodjele cjepiva – 99 posto osoba u ovim zemljama nije cijepljeno

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo