Zdravlje

Zdravlje

Spriječite pretilost svog mališana

Ako vaš dvogodišnjak još uvijek jede hranu iz bočice, možda je vrijeme da promijenite ovu naviku. Naime, stručnjaci su upozorili kako su ova djeca sklonija razvijanju pretilosti u vrtićkoj dobi.

Dvogodišnjaci koji se još uvijek hrane na bočicu skloniji su razvijanju pretilosti u vrtiću, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Temple iz Philadelphije.

Oni su proučavali 6750 mališana i zaključili su kako su oni koji su u dobi od 24 mjeseca hranu dobivali na bočicu bili za trećinu skloniji razvijanju pretilosti u petoj godini. Ukupno je svaki peti mali “ispitanik” bio vezan za svoju bočicu, a jednaki je broj mališana bio pretio u vrtiću – usporedno sa svakim šestim djetetom koje nije jelo na bočicu u drugoj godini.

Stručnjaci nisu u potpunosti sigurni je li posrijedi ovakav dugoročni režim prehrane, no smatraju kako ovo otkriće podupire zagovaranje da bi majke trebale odlučiti svoje mališane od bočice nakon prvog rođendana – kako bi spriječile nagomilavanje kilograma.

Pedijatri preporučuju ovu praksu kako bi se također smanjio rizik od karijesa, ali i od manjka željeza.

“Moguće je da je bočica izvor ugode, a nije izvor prehrambenih potreba. Suvišne kalorije mogu biti značajne. Prosječna dvogodišnje djevojčica popije 2,4-decilitarsku bočicu mlijeka prije spavanja, što je 12 posto ukupne kilojulske potrebe za taj dan.

Stručnjaci su uzeli u obzir i druge faktore rizika koji pridonose
gojaznosti, kao što su majčina težina, prihod i obrazovanje obitelji te
je li novorođenče bilo dojeno ili nije. Čak i tada su rezultati ostali
nepromijenjeni. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Paediatrics.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo