Što su to adenoviroze i kako ih liječiti? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što su to adenoviroze i kako ih liječiti?

Adenoviroze su virusne bolesti uzrokovane adenovirusima, a najviše pogađaju djecu i mlade.

Postoji više od 50 različitih vrsta adenovirusa te se najčešće očituju kao infekcija dišnog sustava i sluznice oka, ali i kao crijevna infekcija i upala mokraćnoga mjehura.

Adenovirusi se šire kapljično, prljavim rukama, zaraženim predmetima, ručnicima, igračkama, ponekad preko vode (bazeni), a pogoduju im zatvoreni prostori i visoka temperatura, ističe dr.med. Iva Palčić, pedijatrica u Poliklinici Helena.

Simptomi i dijagnoza

Simptomi adenovirusa slični su prehladi i gripi pa oboljeli osjećaju grebanje u grlu, suzenje i pečenje očiju te curenje iz nosa, kihanje i kašljanje. Povišena temperatura jedan je od opasnijih simptoma jer može potrajati i do deset dana. Kašalj je prvo suh, zatim produktivan, a curenje bistrog sekreta iz nosa može se pretvoriti u gustu, žutu sluz. Često su uvećani limfni čvorovi vrata.

U slučaju zahvaćenosti probavnog trakta simptomi su bolovi u trbuhu i proljev što može biti popraćeno povišenom tjelesnom temperaturom, kaže pedijatrica

Upale mokraćnog mjehura uzrokovane adenovirusom očituju se učestalim mokrenjem i bolovima u donjem dijelu trbuha sa često prisutnom krvi u mokraći. Ako se radi o crijevnoj infekciji adenovirus se može dokazati u stolici brzim testom detekcijom njegovih antigena. Pedijatrica Palčić napominje kako se dijagnoza postavlja najčešće temeljem kliničke slike. Virus se kod respiratornih infekcija može dokazati brzim testom iz obriska vestibuluma nosa gdje se detektiraju njegovi antigeni, te serološkim pretragama krvi što se rijetko radi u kliničkoj praksi. Moguće komplikacije adenoviroza su infekcije donjih dišnih puteva u vidu upale pluća, te kod osoba oslabljenog imuniteta upale srčanog mišića, jetre i moždanih ovojnica.

Kao komplikacija se također može dogoditi bakterijska superinfekcija uslijed pada imuniteta kada je potrebno primijeniti antibiotike, kaže dr.med. Palčić

Liječenje

Adenoviroze se liječe snižavanjem povišene tjelesne temperature, mirovanjem i uzimanjem dovoljno tekućine, dok se za nos koriste sprejevi na bazi morske soli. Kod kašlja se primjenjuju sirupi za ublažavanje kašlja, a kada kašalj postane produktivan sirupi za iskašljavanje. U slučaju jače upale očiju katkad su potrebne kapi i masti za oči.

Ako se simptomi adenovirusa očituju u vidu crijevnog infekta sa velikim brojem proljevastih stolica promjenuju se oralne rehidracijske otopine, a rijetko je potrebna intravenska nadoknada tekućine

Najugroženija skupina su djeca vrtićke dobi, ali i odrasli s oslabljenim imunitetom. Virus može biti fatalan ako se dogodi tijekom novorođenačke dobi. 

Liječenje reume biološkim lijekovima

Foto: Shutterstock

M.S.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo