Zdravlje

Zdravlje

Što vam se može dogoditi ako brzo smažete jelo?

Možda znate da prehrana bogata masnom i zaslađenom hranom može dovesti do dijabetesa, baš kao i sjedilački način života ili visoki tlak, no jeste li znali da znatno povisujete svoj rizik od šećerne bolesti ako jelo smažete za samo par minuta?

Dok su mnoga istraživanja povezala prebrzo konzumiranje hrane i pretilost, ova je prva studija koja je identificirala brzinu jedenja kao nezavisan faktor rizika za dijabetes tipa 2.

Latvijski su stručnjaci usporedili 234 novodijagnosticirana slučaja dijabetesa tipa 2 s gotovo 500 osoba koje nisu imale šećernu bolest. Ispitanici su ispunili detaljan upitnik o mogućim faktorima rizika za šećernu bolest, u kojem su usporedili brzinu kojom jedu hranu s drugim osobama (sporije, jednako ili brže). Također su izmjereni određeni parametri poput visine, težine, obujma kukova i struka te uspoređeni sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Nakon što su uzeli u obzir druge faktore rizika (obiteljsku povijest bolesti, obrazovanje, jutarnju tjelovježbu, indeks tjelesne mase, obujam struka, pušenje i razinu triglicerida), istraživači Sveučilišta zdravstvenih znanosti su ustanovili dvostruko povećanje rizika od dijabetesa tipa 2 povezanog s brzim jedenjem.

Također, ustanovili su da su dijabetičari imali veći indeks tjelesne mase i znatno manje obrazovanja nego “zdrave” osobe.

“Pojava dijabetesa tipa 2 se povećava diljem svijeta i postaje svjetska pandemija. Važno je ustanoviti koji su faktori rizika koji se mogu modificirati i tako pomoći ljudima smanjiti svoje izglede razvijanja bolesti”, objasnila je dr. Lina Radzeviciene, voditeljica studije predstavljene na udruženom Međunarodnom kongresu endokrinologije i Europskom kongresu endokrinologije u Firenzi.

Njen je tim prethodno ustanovio da ispijanje četiri ili više šalica kave dnevno može bitno sniziti rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2. Također, drugim su istraživanjem zaključili kako pušenje i konzumacija više od pet jaja tjedno može povećati rizik od dijabetesa.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo