Sunčev vitamin ublažava bol vezanu uz fibromijalgiju - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Sunčev vitamin ublažava bol vezanu uz fibromijalgiju

Ispitanice koje su uzimale vitamin D znatno su bolje tjelesno funkcionirale za vrijeme istraživanja, dok žene koje su uzimale placebo nisu osjetile nikakvu promjenu u svojim simptomima.

Fibromijalgija je kronično stanje ili bolni sindrom koje karakterizira bolnost mišića, ligamenata i tetiva praćeno umorom. Tretmani, kao što su analgetici, antidepresivi, sredstva za opuštanje mišića te injekcije anestetika rijetko su učinkoviti. Međutim, mnoge osobe pronalaze olakšanje u prirodnim i alternativnim tretmanima.

Konstantni umor i bolovi najčešći su simptomi s kojom su oboljeli suočeni, a njima bi od velike pomoći mogao biti sunčev vitamin. Naime, sudeći po najnovijem austrijskom istraživanju, dovoljna konzumacija vitamina D može ublažiti bolove povezane s fibromijalgijom i poboljšati kvalitetu života oboljele osobe.

Austrijski su stručnjaci pratili 30 žena s fibromijalgijom i s nedovoljnom razinom vitamina D. Niska je razina vitamina D određena nižom od 32 ng/ml, dok je dostatna određena s više od 40 ng/ml. Podijelili su ih u dvije skupine: jedne su uzimale dodatke sunčevog vitamina, dok su druge ispitanice uzimale placebo kroz razdoblje od 25 tjedana.

Ispitanice koje su uzimale vitamin D znatno su bolje tjelesno funkcionirale za vrijeme istraživanja, dok žene koje su uzimale placebo nisu osjetile nikakvu promjenu u svojim simptomima.

“Suplementacija vitaminom D može se smatrati relativno sigurnim i ekonomičnim tretmanom, zajedno s drugim terapijama za osobe s fibromijalgijom. Liječnici bi trebali pratiti razinu vitamina D kod pacijenata s fibromijalgijom i poduzeti korake kako bi osigurali višu razinu ovog nutrijenta”, savjetovao je Florian Wepner iz Odsjeka za kontrolu ortopedske boli pri Ortopedskoj bolnici u Austriji.

Povećajte svoj unos vitamina D

Niska razina vitamina D povezuje se s raznim zdravstvenim problemima,
kao što su srčane bolesti, upale i općenito loše zdravstveno stanje.
Odrasle osobe koje muči njegov nedostatak mogu patiti od smanjene mineralne
gustoće kostiju, a također su sklonije depresivnim simptomima.

Namirnice bogate vitaminom D su losos, tuna, skuša, sardine,
margarin, jaje ili jetrica.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo