Svakodnevne navike koje loše utječu na vaše zglobove, ali na njih možete utjecati i mijenjati ih - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Svakodnevne navike koje loše utječu na vaše zglobove, ali na njih možete utjecati i mijenjati ih

Svi znamo da su dugotrajno nošenje visokih potpetica i pretjerana tjelovježba loše navike za naše zglobove. No jeste li znali da postoji još stvari koje mogu utjecati na zdravlje zglobova i da ste za to samo krivi?

Svi znamo da su dugotrajno nošenje visokih potpetica i pretjerana tjelovježba loše navike za naše zglobove. No jeste li znali da postoji još stvari koje mogu utjecati na zdravlje zglobova i da ste za to samo krivi?

Provjerite u nastavku teksta koje to navike mogu biti jako štetne za zdravlje zglobova ili će pogoršati probleme, poput artritisa. Ako mislite da nešto radite krivo, reagirajte na vrijeme kako ne biste imali problema sa zglobovima, a samim time i obavljanjem svakodnevnih zadataka.

Više sjedite nego hodate

Sjediti ili ležati, posebno ako to činite često, sigurno nije dobro za zdravlje zglobova. Razlog je što se protok krvi do zglobova u tom slučaju usporava, što znači da ono nisu opskrbljeni kisikom i nutrijentima koji su im potrebni kako bi ostali u dobrom stanju. Fizička aktivnost vam može pomoći da izbjegnete spomenute probleme.

Sve što ste pojeli jučer bilo je apsolutno nezdravo? Ove genijalne namirnice pomoći će popraviti štetu

Cigarete

Određene kemikalije koje se nalaze u cigaretama mogu oštetiti krvne žile. I to je razloga zglobovi neće biti dobro opskrbljeni kisikom i nutrijentima koje prenosi krv. Još je važnije to što stručnjaci upozoravaju kako pušenje cigareta može smanjiti djelovanje određenih lijekova za artritis.

Stalno ste pod utjecajem stresa

Upale mogu utjecati na oticanje zglobova i pojavu boli, a to je razlog zašto je dobro razmisliti o metodama opuštanja koje vam odgovaraju kako biste se što lakše borili protiv stresa. Joga, masaže, slušanje glazbe ili neki zabavan hobi vam mogu puno pomoći.

Nošenje teške torbe

Jasno je da je pametno, a i potrebno, nositi sa sobom stvari koje su vam bitne. Ipak, ako se radi o tome da stalno nosite tešku torbu, morate biti svjesni da tako štetite zdravlju zglobova. Osim njih, patiti mogu i leđa. Ako se ne osjećate ugodno noseći torbu ili vrećice, to znači da je za vas preteška.

Što ako ste preboljeli COVID-19? Stručnjaci objašnjavaju vrijede li za vas druga pravila i kako se ponašati

Ponavljajuće radnje

Nemojte misliti da su samo veliki zglobovi podložni upalama i povredama, čak i oni mali u rukama i zglobovima mogu biti uništeni određenim navikama, poput stalnog tipkanja po mobitelu… Rezanje hrane, igranje video igrica i ostale radnje koje zahtijevaju stalne i jednake pokrete rukom mogu biti loše za zdravlje zglobova.

Ne unosite dovoljno kalcija i vitamina D

Kalcij i vitamin D su esencijalni za zdrave kosti i zglobove, a ako ne pazite na dovoljan unos namirnica koje su bogate ovim nutrijentima, vaši će zglobovi sigurno patiti. Kalcij možete pronaći u namirnicama poput sira, sardina, soje i zelenog povrća. Gljive, jaja i jetrica su dobar izvor vitamina D.

Višak kilograma

Višak kilograma i pretilost su posebno loši za zdravlje zglobova, a najviše za zglobove u stopalu, ruci, kukovima kao i za donji dio leđa. Nije tajna da je pretilost iznimno loša stvar za cjelokupno zdravlje. Odaberite zdrav način života, što naravno uključuje i prehranu kako biste spriječili nakupljanje viška kilograma.

Ne spavate dovoljno

Spomenuli smo da stres može učiniti puno toga lošega za vaše zdravlje. Kako je manjak sna jedan od oblika stresa, ako ne spavate dovoljno, možete patiti zbog nateknutih zglobova i boli. Ako mislite da ne spavate dobro zbog lijekova koje pijete, svakako se konzultirajte s liječnikom.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo