Zdravlje

Zdravlje

Sve smo deblji i deblji: U idućih 8 godina imat ćemo milijun Hrvata s ovom bolešću

Obilježen je Hrvatski dan osviještenosti o debljini kojem je cilj posvetiti pozornost prevenciji, dijagnozi i liječenju debljine, bolesti koja je postala jedan od najvećih javnozdravstveni problem današnjice.

Prema Svjetskom atlasu debljine 2022. (World Obesity Atlas 2022) koji je izdala World Obesity Federation na Svjetski dan debljine ove godine, predviđa se da će u Hrvatskoj do 2030. s debljinom živjeti gotovo milijun ljudi, dakle gotovo svaka treća žena i svaki treći muškarac. Ova saznanja naglašavaju da će Hrvatska propustiti ispuniti cilj Svjetske zdravstvene organizacije da do 2025. godine zaustavi porast debljine i zadrži razinu iz 2010. godine.

Vaša težina utječe i na visinu vašeg tlaka! Besplatno ga pravilno izmjerite i izračunajte indeks tjelesne mase

Gledamo li samo europsku regiju možemo vidjeti kako je Hrvatska u skupini od 10 zemalja s najvišom procijenjenom prevalencijom debljine i kod muškaraca, 32%, i kod žena, 31%. Najveća prevalencija debljine u 2030. godini u muškaraca predviđa se u Malti (37%), a u žena u Turskoj (50%).

Kada govorimo o prevalenciji debljine u djece u europskoj regiji, Hrvatska je zajedno s Mađarskom i Turskom u samom vrhu europske regije sa predviđenih 19% djece u dobi od 5 do 19 godina koji će živjeti s debljinom u 2030. godini.

Iako je činjenica da će Hrvatska u 2030. godini imati 31,4% odraslih s debljinom, zajedno s činjenicom da očekujemo godišnji porast debljine u djece od 4,1%, vrlo zabrinjavajuća, ohrabruje to što smo prema globalnom rangu spremnosti za kronične nezarazne bolesti povezane s debljinom globalno na visokom 23. mjestu, zajedno s ostalim razvijenim zemljama.

Ove projekcije za budućnost predstavljaju ozbiljan poticaj za zaustavljanje pogrešnog razumijevanja i stigmatizacije debljine te pozivaju na sustavna visoka ulaganja u prevenciju i liječenje debljine koja će spriječiti ostvarenje ovakvih projekcija.

U Republici Hrvatskoj ovog je mjeseca zato s radom počela Radna skupina za izradu Nacrta prijedloga Akcijskog plana za prevenciju debljine. Radna skupina okuplja istaknute hrvatske stručnjake i znanstvenike koji se bave različitim aspektima prevencije i liječenja debljine pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović koja je povodom početka rada Radne skupine izjavila:

Važno je da svi osvijestimo kako je debljina važan zdravstveni, a ne estetski problem te da kao društvo stvorimo pretpostavke za rano uočavanje, prevenciju i liječenje debljine, pritom imajući na umu socioekonomsku podlogu u nastanku debljine, raširenu stigmatizaciju debljine te potrebu za multisektorskim djelovanjem.

Koliko često se morate vagati i trebate li vagu uopće koristiti? Evo što kaže nutricionistica

Ordinacija.hr, HZJZ

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo