Hrana i recepti

Hrana i recepti

Koliko često se morate vagati i trebate li vagu uopće koristiti? Evo što kaže nutricionistica

Foto: Shutterstock

Stajete li svako jutro na vagu kako biste provjerili koliko ste smršavili tijekom noći?

Iako vagu imamo kako bismo se mogli vagati svakodnevno, koliko često to trebamo raditi? Evo što kažu stručnjaci, koliko često treba koristiti vagu kako biste kontrolirali tjelesnu težinu? 

Ako ste na putu da poboljšate zdravlje, razmislite je li on uključuje i gubitak kilograma jer možete zdravlje poboljšati pravilnom prehranom i vježbanjem bez da izgubite kilogram, ali ako je gubitak kilograma ono što želite, morate razumjeti da se radi o dugotrajnom procesu. Ako planirate svakog dana pratiti svoj uspjeh putem vage, sami odlučite hoće li ta navika pomoći ili odmoći vašem procesu mršavljenja”, pojašnjava dr. sci. Susan Kleiner, nutricionistica iz Washingtona. 

Ako redovito vježbate, svakako razmislite i o ovom hvaljenom suplementu

Dodaje i kako morate razmisliti o još jednoj stvari; “Kako se vaša težina povećava, ne nakupljaju se samo masnoće već i mišićna masa. Oko 20 do 30 posto viška kilograma je samo tkivo, uz dodatak kosti i mišića”. Dr. Donald Hensrud, dodaje kako nije potrebno gubiti mišićnu masu koju ste stekli pa nije realno za očekivati da imate jednaku tjelesnu težinu kao u srednjoj školi. 

Svakodnevno vaganje može biti od koristi 

Možda vam cilj nije gubitak kilograma, već održavanje kilograma. U tom slučaju redovno vaganje može biti od koristi. Studija provedena 2014. godine se bavila proučavanjem sve literature vezane za ovu temu te su stručnjaci u zaključku naveli kako bez obzira koristite li vagu svakog dana kako biste pratili gubitak kilograma ili održavali tjelesnu težinu, ta navika može biti od velike pomoći kod sprečavanja razvoja bolesti koje su povezane sa starenjem. 

Studija je pokazala kako redovito vaganje doprinosu održavanju željene tjelesne težine ali i sprečavanju nakupljanja kilograma. 

Ipak, ovakvi rezultati istraživanja ne moraju se odnositi na svaku osobu. 

Za nekoga će ta navika biti dobra, dok će drugome biti dovoljno provjeravati stanje na vagi jednom tjedno dok će nekoj trećoj osobi to predstavljati pritisak i onemogućiti mršavljenje”, dodaje Kleiner. 

Tko se često važe ima nisko samopouzdanje? 

Različite literature su pokazale kako često vaganje je povezano s osobama koje imaju nisko samopouzdanje kao i negativan pogled na svoje tijelo. Pregledima studija se zaključilo i kako će neke osobe patiti od depresije i anksioznosti ako se često važu. Pokazalo se i kako često vaganje može biti povezano i s razvojem problema u prehrani. Stručnjaci dodaju da ako vas zanima kako na vas djeluje često vaganje, možete o toj navici porazgovarati s liječnikom.

 Dr.  Mike T. Nelson, psiholog i nutricionist, navodi kako često vaganje može predstavljati određeni pritisak, pa će neke osobe gladovati dan prije vaganja ili napraviti nešto drugo kako bi vidjeli nižu brojku na vagi.  Ako pak želite izgubiti višak kilograma, Nelson savjetuje da to napravite odmah nakon buđenja, a nakon odlaska na toalet.

Zašto se brojke na vagi mijenjaju iz dana u dan? 

Ako se važete često sigurno ste primijetili kako kilogrami na vagi idu gore/dolje čak i kad ne radite ništa što bi moglo na takve promjene utjecati. 

Kardiolog izdvojio tri namirnice koje su odlične za zdravlje srca i probave

Puno je razloga zašto se to može događati, a ovo su neki od njih. 

Previše soli: Sol uzrokuje nakupljanje vode u tijelu posebno ako je unosite u velikim količinama. 

Ugljikohidrati: Kada ih jedete energija koju ne iskoristite će se pohranjivati u tijelu i vezati se za molekule vode. Ako ste na dijeti koja zabranjuje unos ugljikohidrata, primijetiti ćete kako ćete izgubiti puno vode u par tjedana. 

Vlakna: Kleiner je veliki fan povrća, moguće je da ne unosite dovoljno vlakana što može uzrokovati zatvor, a to će se pokazati i na vagi. 

Hormoni: Neke žene će primijetiti kako tijekom menstrualnog ciklusa vaga pokazuje višu brojku, ali nije u pitanju sama menstruacija već hormonalne promjene koje će probuditi apetit i povećati želju za slatkišima i slanom hranom a te dodatne kalorije mogu utjecati na zadržavanje vode u tijelu ali i rezultirati kojim kilogramom viška. 

Sadržaj želuca: Mnogi će zaboraviti da neprobavljena hrana može utjecati na to što će vaga pokazivati pa će se brojke razlikovati ujutro i navečer. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo