Svjetski tjedan podizanja svijesti o važnosti kuhinjske soli - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Svjetski tjedan podizanja svijesti o važnosti kuhinjske soli

Ovogodišnja poruka sedmog Svjetskog tjedna podizanja svijesti o važnosti kuhinjske soli je “Manje soli molim!”. To je poruka da uspostavimo kontrolu nad upotrebom soli u pripremanju svakodnevnih obroka!

Cilj ovogodišnjih aktivnosti je potaknuti građane da zastanu prilikom kupnje namirnica, pogledaju deklaracije na prehrambenim proizvodima te izaberu proizvod s manjim udjelom soli. Namirnice u trgovinama mogu sadržavati puno skrivenih soli i bez natpisa o sastojcima na proizvodima, a otežavaju nam zdraviji izbor hrane. Svrha obilježavanja ovog tjedna je podizanje svijesti nacije o štetnosti prekomjernog unosa soli, utvrđivanje prosječnog unosa soli u pojedinoj državi trajnom edukacijom opće populacije te suradnja s prehrambenom industrijom na partnerskoj osnovi.

Manje soli za zdraviji život

Sol je mineral koji upotrebljavamo za poboljšanje okusa jela i konzerviranje namirnica, spoj je natrija i klora u omjeru 40:60. Natrij je potreban za održavanje krvnog tlaka, za stvaranje i prijenos električnih impulsa u živcima i mišićima te apsorpciju hranjivih tvari u tankom crijevu. Prekomjerna upotreba soli uzrokuje povišenje krvnog tlaka kojeg povezujemo s pojavom bolesti srca i moždanim udarom, kao i nastankom drugih bolesti (raka želuca, bolesti bubrega, pretilosti, dijabetesa, Alzheimerove bolesti, osteoporoze, pogoršava simptome astme i dr.). Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi oko 5 grama (jedna čajna žličica), a maksimalni unos ograničava se na 6 grama soli dnevno.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je krajem 2012. godine nove naputke u kojima je preporučila još manji dnevni unos soli i propisala minimalne količine dnevno potrebnog kalija kako bi se smanjio rizik srčanih bolesti i moždanih udara. Odrasle osobe trebale bi konzumirati manje od pet grama soli ili manje od dva grama natrija i najmanje 3.51 gram kalija dnevno, ali s oprezom bolesnika sa srčanim zatajenjem i dijabetičara ovisnih o inzulinu. Do sada je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila unos dva grama natrija dnevno, a sad su dodane riječi “manje od”. Također, izdane svoje prve preporuke o unosu natrija i soli za djecu ovisno o njihovoj dobi, veličini i energetskim potrebama.

Preporučeni dnevni unos soli:

  • za djecu do 1 godine života 1 gram
  • za djecu od 1 do 3 godine života 2 grama
  • za djecu od 4 do 7 godine života 3 grama
  • za djecu od 7 do 10 godine života 5 grama
  • za ostale dobne skupine najviše 6 grama soli na dan.

Obratite pažnju na oznake na proizvodima i izbjegavajte hranu s razmjerno visokim sadržajem soli.

Izvor: stampar.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo