Zdravlje

Zdravlje

Udarili ste glavom? Ova četiri simptoma ukazuju da morate hitno liječniku

Shutterstock

Nakon udarca glavom morate pratiti simptome.

Iako se svima može dogoditi i često neće donijeti teške posljedice, ponekad je udarac u glavu opasan i zahtjeva pregled liječnika. 

Svi još pamtimo vijest o smrti popularnog glumca Boba Sageta, a njegova je obitelj potvrdila kako je uzrok smrti slučajan udarac glavom i nastala ozljeda, te su pojasnili kako se radi o udarcu zadnjeg dijela glave na kojeg nije obraćao pažnju i legao u krevet. 

Ova priča je još jedno upozorenje koliko opasna može biti trauma glave i da je potrebno često kontaktirati liječnika.  Dr. John Torres, dopisnik za Today je otkrio koji su to opasni signali koji upozoravaju da udarac glavom koji ne zadaje bol i ne zabrinjava vas ipak može biti vrlo opasna situacija. 

Što napraviti ako ste udarili glavom i kako znati da je ozljeda glave opasna? 

Vjerujemo da nema osobe kojoj se slična situacija nije dogodila, a najčešće se radi o udarcu glavom u okvir vrata ili okvire elemenata u kuhinji. No kako znati da se radi o ozbiljnoj ozljedi i da je potreban posjet liječniku. Prema riječima Torres, ovo su simptomi koji mogu otkriti da se radi o ozbiljnijem stanju:

  • Glavobolja koja se javlja nakon udarca i samo se pogoršava
  • Problemi s vidom 
  • Vrtoglavica, mučnina, povraćanje 
  • Zbunjenost 

Ako netko oko vas, ili vi sami, doživite bilo koji od gore navedenih simptoma, to otkriva da biste odmah trebali liječniku koji će vaše stanje pratiti pažljivo. 

Do boljeg zdravlja možete doći za manje od jedne minute dnevno i to na 7 načina

“Vjerojatno ćete trebati na preglede glave (CT) kako bi se provjerilo je li došlo do krvarenja, a treba otkriti male promjene koje će s vremenom postati samo gore ali tada više neće biti vremena za liječenje”, dodaje Torres. 

Hoće li se simptomi uvijek javiti odmah nakon traume? 

Nakon udarca glavom, možete doživjeti neke simptome poput glavobolje ili zbunjenosti, a oni se mogu vrlo brzo povući i vi ćete misliti da je sve OK. Ipak to ne znači da ozljeda nije ozbiljna, upozorava liječnik.

Nakon traume glave, može doći do jakog poboljšanja simptoma koji se u kratkom vremenu mogu pretvoriti u fatalne.

Upravo je to ono što se moglo dogoditi Bobu Sagetu, jer je prema objavi obitelji vjerojatno mislio da nije ništa i otišao na spavanje. 

“Ono što se njemu moglo dogoditi jest da se razvio epiduralni hematom, što označava  nakupinu krvi, hematom, koji se nalazi između dure mater i kosti lubanje, a najčešće nastaje kao posljedica traume i može ugrožavati život. Često će doći do udarca glavom i onda slijedi nešto što se zove lucidni period kada se čini da je sve iza nas i da ozljedu možemo zaboraviti, a koji se javlja nakon prvih, obično slabih simptomi, često glavobolja i osjećaj zbunjenosti”, pojašnjava Torres te dodaje kako se ipak nakon kratkog vremena simptomi vrate i iznimno su jaki te mogu značiti i najgori mogući ishod – smrt. Ovo nije jedina priča o smrti koja je uzrokovana traumom glave, te se Torres prisjetio glumice or Natashe Richardson, koja je umrla 2009. godine na skijanju nakon što je glavom udarila o led, imala glavobolju i osjećala se dobro, a nakon dva dana je preminula od krvarenja u području između mozga i lubanje. 

Jesu li tablete za spavanje sigurno rješenje i koliko često ih smijete koristiti?

Može li samo slabi udarac biti opasan? 

Nisu svi udarci u glavu opasni i ne izazivaju jaku traumu. “Ishod kakav je doživio Saget nije čest i ne radi se o običnoj ozljedi glave. To nije udarac u vratašca na kuhinjskom elementu. Obično se radi o jakom padu, automobilskim nesrećama… Sad kad je to rečeno, bez sumnje, možemo reći – ako vas zabrinjava udarac glavom, a posebno ako imate navedene simptome, uvijek se obratite liječniku i nemojte čekati da vas prođe. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo