Zdravlje

Zdravlje

Upoznajte sve opasnosti reumatoidnog artritisa

Reumatoidni artritis je kronična upalna bolest vezivnog tkiva, nepoznatog uzroka, koja najjače pogađa lokomotorni sustav, a često se javlja između 25. i 50. godine. Bolest nastupi kada imunitet napadne tkivo u zglobovima te dovede do upale, boli i naprednog oštećenja zglobova. Bolesnik se ne osjeća dobro, kao da mu nedostaje životne energije, a može se javiti pojačano znojenje, slabiji apetit i poremećaj ritma spavanja. Zglobovi koji su najčešće pogođeni ovom bolešću su šake, ručni zglobovi, ramena, koljena, stopala i gležnjevi. U težim slučajevima ova bolest može dovesti i do invalidnosti pacijenta.

Cigarete

Pušenje je najčešći okidač ove bolesti kada govorimo o faktorima iz okoliša – smatra se kako je odgovorno za trećinu teških dijagnoza RA i 50 posto slučajeva kod genetički podložnih osoba.

“Pušači koji imaju genetsku varijantu zvanu zajednički epitop izloženi su deset puta većem riziku od razvijanja reumatoidnog artritisa. Znamo da pušenje uzrokuje bolesti srca i određene vrste raka, kao i mnoge druge bolesti, no iznenađeni smo zbog veze s reumatoidnim artritisom”, tvrdi David Pisetsky, profesor medicine i imunologije Sveučilišta Duke.

Želite prestati pušiti?

Geografija je bitna

Što se udaljavamo od ekvatora, to je rizik ondašnjeg stanovništva od razvijanja reumatoidnog artritisa veći. Također, osobe koje žive za višoj nadmorskoj visini između 15. i 30. godine su izložene najvećem riziku. Stručnjaci smatraju kako je za ovakvu razliku odgovoran manjak sunčeve svjetlosti na višoj nadmorskoj visini, ali i drugi faktori iz okoliša mogu biti posrijedi.

Provjerite razinu vitamina D

Istraživači sveučilišta Oxford i British Columbia pratili su preko 29.000 žena i ustanovili kako su one koje su unosile najmanje količine vitamina D bile izložene najvećem riziku od razvijanja reumatoidnog artritisa. Vitamin D poboljšava preživljavanje oboljenih od melanoma

Depresija

Često reumatoidni artritis i depresija idu ruku pod ruku. “Ovo je vjerojatno povezano s boli i stresom osobe koje živi s kroničnom bolesti. No visoka razina upalnog proteina TNF u krvi je povezana s depresijom, stoga je moguće da upala koja uzrokuje RA također uzrokuje i depresiju”, tvrdi Pisetsky.

“Osobe koje boluju od autoimunih bolesti kao što je reumatoidni artritis imaju genetske faktore rizika koje ih čine općenito podložnima autoimunim bolestima. Autoimune bolesti štitnjače i Sjögrenov sindrom pogotovo su učestali kod pacijenata s reumatoidnim artritisom”, objasnio je Pisetsky.

Drugo stanje

Neke se autoimune bolesti poboljšaju za vrijeme trudnoće, vjerojatno zbog dobrobitnog učinka hormona. Takav je slučaj s RA ili lupusom. “Reumatoidni artritis često padne u remisiju za vrijeme trudnoće. Prema nekim statistikama 75 posto žena s reumatoidnim artritisom past će u remisiju oko drugog mjeseca trudnoće, no može se ponovno razbuktati nakon poroda”, objasnio je Pisetsky.

Provjeravajte srce

Ova autoimuna bolest može povećati vaš rizik od bolesti srca i smatra se nezavisnim faktorom rizika za srčani udar, čak i ako je vaša razina kolesterola u redu, ako imate nizak tlak ili ako ne bolujete od dijabetesa. Ako bolujete od RA, znajte kako ste imate dva do tri puta veći rizik od srčanog udara.

Pluća

Nije samo vaše srce u opasnosti nego i pluća! Studije su pokazale kako su bolesti pluća vrlo česte kod pacijenata s reumatoidnim artritisom jer ona postanu upaljena, a lijekovi kao što su TNF blokatori povisuju rizik od tuberkuloze. Također, RA udvostručuje rizik od KOPB-a.

Moguće je da je pušenje u pozadini bolesti pluća povezanih s reumatoidnim artritisom.

Fibromijalgija

Procjenjuje se kako 20-30 posto osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa također imaju fibromijalgiju, no stručnjaci nisu sigurni zašto. Riječ je o kroničnom sindromu koji karakterizira rasprostranjena bol.

Fibromijalgija traje duže od tri mjeseca, a uključuje određene točke na vratu, ramenima, leđima, kukovima, rukama i nogama. Uz nju se vežu neobjašnjivi umor, poremećaji spavanja, glavobolja, kognitivne poteškoće i poremećaji raspoloženja. Učestalost fibromijalgije raste s godinama i to znatno
više kod žena nego kod muškaraca.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo