Uši u kosi: Zašto nas "napadaju" i kako ih se najlakše riješiti? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Uši u kosi: Zašto nas “napadaju” i kako ih se najlakše riješiti?

Zbog istančanog osjetila za temperaturu i vlage, uši nas osjete kao toplotni, vlažni obris i na taj način razlikuju od ostalih bića.

Parazitski insekti – uši, dugi su od dva do tri milimetra, a hrane se ljudskom krvi, navode Centri za prevenciju i kontrolu bolesti na prevention.com. Paraziti su to koji lete i skaču, a mogu se kretati i puzajući, kazala je dr. Patricia Garcia. Očituju se po bijelim ljuskicama na kosi, a izazivaju nesnosan svrbež koji se širi čitavim tjemenom. Najčešće se pojavljuje iza ušiju te uz rub kose, navodi dr. Garcia. 

Uši – mitovi o malim napastima

Iako je svrbež najbolji pokazatelj ušiju, on se ne pojavljuje odmah nego može proći i nekoliko dana do njegove pojave. 

Drugi pokazatelj, jajašca su uši tj. gnjide

“Odrasla ženka živi oko 30 dana te u tom razdoblju snese oko 100 jajašaca. Jajašca se teže uočavaju na svijetloj kosi, a mogu se zamijeniti s prhuti. Za razliku od prhuti, gnjida stoji čvrsto zalijepljena za vlas i jedino je možete mehanički ukloniti, odnosno skinuti s vlasi”, kazala je Martina Tirić iz Službe za školsku i adolescentnu medicinu. 

Uzroci pojave parazita

Pojava ušiju veća je u vrijeme oko svakog praznika ili nakon dana poput Božića, Nove Godine ili Uskrsa, kazao je Goran Vlah, vlasnik V-LASI, specijaliziran za kućne posjete te uklanjanje ušiju.

Uši se prenose dijeljenjem češlja ili pokrivala za glavu, a najčešći način je i dodir glavama.  

Svrbež, iritacija i manjak sna simptomi su ušiju vlasišta

S pojavom ušiju, osim svrbeža i vidljivih ljuskica, javljaju se i neki drugi simptomi. 

Neki pacijenti navode kako ne osjećaju ništa dok drugi tvrde kako osjećaju kretanje uši po tjemenu, kazala je dr. Garcia. 

Svrbež vlasišta nastaje kao posljedica ugriza uši, a tom prilikom, uši zbog sline koju prenesu na tjeme, mogu uzrokovati i crvene izbočine i ranice na tjemenu.   

Uši ne vole svjetlo i možda ih zato nećete ni zamijetiti, no s druge strane, one imaju istančan osjet temperature i vlage, tako da nas osjete kao neki toplotni, vlažni obris i na taj način razlikuju od ostalih bića, tvrdi Vlah. 

Prekomjerno češanje uzrokovat će i iritacije tjemena koje će rezultirati crvenilom i čak bolovima. 

Dobro je znati da su uši aktivnije noću te se više hrane i kreću tada, tvrde Centri za prevenciju i kontrolu bolesti te navode da mogu utjecati i na kvalitetu sna

Osim brojnih šampona, borba protiv ušiju moguća je i s raznim češljevima, a  Goran Vlah obavlja i kućne posjete za uklanjanje ušiju.

Neka učinkovita preventiva nažalost, ne postoji. Naime, uši nemaju organ mirisa tako da ih ne možemo tjerati mirisom. Ipak, važno je da se zaražena kosa dobro i dugo iščešljava te da se što prije prekine razmnožavanje ušiju. Naravno, jedna od najvažnijih stvari kod borbe protiv ušiju je da se upozore sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom, kazao je.

Kako bi se tijekom tretmana zaštitio od zaraze, Vlah nosi maramu, zaštitne rukavice, košulju i ne dodiruje klijenta glavom, kazao je. 

Kako se riješiti ušiju na vlasištu? On zna, a sada ćete i vi!

M. V. 

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo