Uživajte u zimi bez prehlade - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Uživajte u zimi bez prehlade

U hladnim mjesecima vlada sezona gripe i prehlade – bolesti koje se vrlo brzo i lako šire ako ne perete ruke, a dirate javne površine i predmete koje koriste mnogi poslije vas.

Klonite se bakterija

Ne želimo vas preplašiti, ali najlakši način da “pokupite” neku bolest je ako ne perete ruke i često se dirate po licu.

U hladnim mjesecima vlada sezona gripe i prehlade – bolesti koje se vrlo brzo i lako šire ako ne perete ruke, a dirate javne površine i predmete koje koriste mnogi poslije vas. Na njima virusi mogu preživjeti i do osam sati! Tako je nedavnim istraživanjem američkog Centra za kontrolu bolesti ustanovljeno kako su automatski pištolji za istakanje benzina na benzinskim crpkama najprljavije javne površine prepune raznih bakterija i virusa. Na njima je čak pronađen virus gripe! Pripazite na držače u tramvajima, autobusima i vlakovima, ulazna vrata trgovina i zgrada, poštanske sandučiće… sve što mnogi ljudi koriste.

Torba glavu čuva

Dezinficirajte ruke rupčićima za tu namjenu, koje uvijek držite u torbi. Trudite se što manje dirati lice jer ćete prljavim rukama bakterije prenijeti na sluznicu.

Pustite svježinu

Provjetravajte prostorije u kojima boravite. Najbolje bi bilo da otvorite prozor svaka dva sata kako biste pustili unutra svježi zrak. Isto napravite i na poslu.

Zabundajte se

Ako provodite vrijeme na hladnome, šanse su da ćete se razboljeti. Prikladno se obucite u nekoliko slojeva pa ako vam bude vruće – skinite dio po dio.

Naspavajte se

San je vrlo bitan za očuvanje zdravlja jer naše tijelo treba barem sedam sati sna kako bi se moglo samo obraniti od bolesti. Neispavane osobe tri puta su sklonije prehladama.

Zdravo se hranite

Vašem tijelu su nutrijenti neophodni kako biste se obranili od virusa. Povećajte unos svježeg voća i povrća, a ako je potrebno, oslonite se i na dodatke prehrani. Također povećajte unos orašastih plodova.

Dr. Mima Georgieva donosi savjete za zaštitu organizma od nadolazeće sezone
prehlade i gripe u svom članku: Viroze stižu – kako se ponašati?

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo