Virus Zapadnog Nila - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Virus Zapadnog Nila

Osim što su neugodna pojava, komarci su prijenosnici zaraznih bolesti, a među njima i virusa Zapadnog Nila, otkrivenog 1937. godine u Ugandi. Prepoznat je kao uzrok meningitisa i encefalitisa kod ljudi. Prema podacima Službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i rezultatima pretraga obavljenih u Nacionalnom referentnom laboratoriju, u Hrvatskoj je ove godine registrirano 18 bolesnika za koje se sumnja da su zaraženi virusom Zapadnog Nila.

Kako se prenosi?

Virus se prenosi na čovjeka putem vektora, tzv. hematofagnih člankonožaca (artropoda). Pojedine vrste komaraca inficiraju se prilikom sisanja krvi zaraženih ptica ili sisavaca. Ne prenosi se sa čovjeka na čovjeka te nije moguć prijenos sa zaraženih ptica na čovjeka bez ugriza komarca.

Ova bolest proširila se gotovo po čitavom svijetu, uključujući Afriku, Europu, Bliski Istok, središnju Aziju te SAD. Globalnoj rasprostranjenosti doprinose klimatske promjene, učestala putovanja i migracije ljudi.

Simptomi infekcije

Inkubacija traje od pet do 15 dana. Do 20 posto zaraženih ima blage simptome nalik gripi kao što su vrućica, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje, uz mogućnost pojave povećanih limfnih čvorova te kožnog osipa na prsima, trbuhu i leđima. Većina oboljelih oporavlja se u potpunosti nakon nekoliko dana, premda u ugroženim skupinama (kao što su osobe starije od 75 godina ili oboljeli od šećerne bolesti) može doći do razvoja meningitisa ili encefalitisa.

Otprilike jedan na 150 zaraženih ovim virusom razvije ozbiljnu kliničku sliku. Simptomi mogu uključivati visoku temperaturu, glavobolju, ukočeni vrat, psihičke promjene, dezorijentaciju, slabljenje mišića, preosjetljivost na svijetlo i gubitak vida, a prijeti i mogućnost paralize ili kome. Takvi simptomi mogu trajati nekoliko tjedana te dovesti do nepovratnih neuroloških oštećenja. Stopa smrtnosti u zaraženih osoba s teškom kliničkom slikom iznosi između 3 i 15 posto, liječenje infekcije uzrokovane ovim virusom ne postoji. U slučajevima kad su prisutni isključivo blagi simptomi terapija nije potrebna, već se eventualno mogu dati lijekovi za ublažavanje boli i snižavanje povišene tjelesne temperature. Teži slučajevi zahtijevaju hospitalizaciju kako bi se mogla pružiti adekvatna pomoć.

Sprječavanje zaraze

S obzirom da još uvijek ne postoji cjepivo za ovu infekciju, od ključne je važnosti informirati se i zaštiti koliko je moguće. Postoji nekoliko lakih i dobrih načina kako se zaštititi od ugriza komaraca:

  • Primjena repelenta, sredstava koja odbijaju komarce, na otkrivene dijelove tijela
  • Nošenje odjeće dugih rukava i nogavica prilikom boravka na otvorenom
  • Izbjegavanje boravka na otvorenom u razdoblju najveće aktivnosti komaraca, od sumraka do zore
  • Primjena zaštitnih mreža na prozorima i vratima
  • Uklanjanje mjesta gdje se mogu razmnožavati komarci na okućnici, balkonima i terasama (posude s vodom, gume, posude za  cvijeće).

Mrtve ptice u određenom području jedan su od pokazatelja moguće prisutnosti virusa Zapadnog Nila. Ne bi ih trebalo dirati golim rukama, već bi takvu pojavu bilo dobro odmah prijaviti nadležnim službama.

A. A.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo