Vitaminom D protiv raka i dijabetesa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Vitaminom D protiv raka i dijabetesa

Već i vrapci na grani znaju kako je vitamin D dobar za kosti, no, jeste li znali kako on može smanjiti rizik od raka dojke, kolorektalnog karcinoma, multiple skleroze i šećerne bolesti?

Sunčev vitamin zaista nas može zaštititi od bolesti, no kako bi od njega imali takve dobrobiti, moramo unijeti daleko veće količine nego što glasi dnevne preporučena doza. Stručnjaci preporučuju između 200 i 600 međunarodnih jedinica (IU) vitamina D dnevno kako bi se zadovoljile potrebe organizma, no smjernice bi mogle doživjeti određene nadopune, ovisno o dobi, spolu, rasi i mjestu stanovanja.

Udruženi američki istraživači su ustanovili kako unos 4000 do 8000 međunarodnih jedinica vitamina D može smanjiti rizik od raka dojke, kolorektalnog karcinoma, multiple skleroze i dijabetesa tipa 1.

Do ovog su zaključka došli nakon što su u svoje istraživanje uključili nekoliko tisuća ispitanika koji su uzimali između tisuću i 10.000 međunarodnih jedinica vitamina D dnevno. Iz krvi im je izmjerena količina vitamina D25, aktivnog oblika vitamina koji cirkulira našim tijelom.

“Ustanovili smo kako je potreban dnevni unos vitamina D u rasponu od 4000 do 8000 međunarodnih jedinica kako bi se održala razina metabolita vitamina D u krvi i otprilike prepolovio rizik od nekoliko bolesti”, objasnio je dr. Cedric Garland, profesor opće prakse i preventivne medicine Sveučilišta u Kaliforniji.

“Sada kada su stigli rezultati istraživanja, postat će uobičajeno za gotovo svaku odraslu osobu da uzima 4000 međunarodnih jedinica dnevno. Ovo je daleko ispod 10.000 jedinica, za koje Odbor misli da je donja granica rizika, a dobrobiti su konkretne”, optimističan je dr. Robert Heaney sa Sveučilišta Creighton, jedan od istraživača.

Studija je objavljena u časopisu Anticancer Research.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo