Zdravlje

Zdravlje

Vježbanje u trudnoći osigurava razvijeniji mozak bebe

Do nedavno, liječnici su budućim majkama savjetovali odmor u drugom stanju, no sada je opće prihvaćeno kako je tjelesna neaktivnost zapravo zabrinjavajuća za zdravlja: kako općenito, tako i trudnica.

Mnoge se buduće mame pitaju je li u redu vježbati za vrijeme trudnoće i mogu li “pretjerati” s tjelesnom aktivnošću, a neke se čak ni ne usude vježbati., strahujući za tijek svoje trudnoće. Tjelesna aktivnost u trudnoći izuzetno je važna za zdravlje mame, ali i bebe – ako je riječ o urednoj trudnoći pod nadzorom ginekologa i osoba educiranih za rad s trudnicama, tvrde stručnjaci. Čak i 20 minuta tjelovježbe samo tri puta tjedno u trudnoći može pozitivno utjecati na moždanu aktivnost novorođenčadi.

Do ovog su zaključka stigli istraživači Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Montrealu koji su proučavali podatke o tjelesnoj aktivnosti 60 trudnica te se koncentrirali na mjerenje moždane aktivnosti njihovih beba osam do 12 dana nakon rođenja. Ustanovili su kako su mališani majki koje su u trudnoće bile tjelesno aktivne imali razvijenije funkcije mozga.

Do nedavno, liječnici su budućim majkama savjetovali odmor u drugom stanju, no sada je opće prihvaćeno kako je tjelesna neaktivnost zapravo zabrinjavajuća za zdravlja: kako općenito, tako i trudnica. “Dok sjedilački način života povisuje rizik od razvijanja komplikacija u trudnoći, aktivnost može ublažiti oporavak nakon poroda, učiniti trudnoću ugodnijom i sniziti rizik od dječje pretilost. Kako je pokazano da je tjelovježba dobrobitna za mozak odraslih, tako smo postavili hipotezu da je dobrobitna i za još nerođeno dijete kroz postupke majke”, objasnio je Daniel Curnier, jedan od voditelja studije.

Joga je danas popularni izbor tjelesne aktivnosti mnogih žena, a jednom kada dođu do velike prekretnice u svom životu, trudnoće, pitaju se smiju li nastaviti s ovakvim oblikom tjelovježbe. Odgovore smo potražili kod stručnjaka, ali i razgovarali smo s jednom mamom: Smiju li trudnice vježbati jogu?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo