Za bolest od koje u Hrvatskoj svaki drugi dan umre jedna žena - postoji rješenje - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Za bolest od koje u Hrvatskoj svaki drugi dan umre jedna žena – postoji rješenje

Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar održana je panel rasprava „Tko se ne bi cijepio protiv raka?“ u sklopu programa „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“.

O ovoj izuzetno važnoj temi raspravljali su naši vodeći stručnjaci kako bi još jednom istaknuli važnost i mogućnosti cijepljenja protiv HPV-a, ali i naglasili prednosti koje cjepivo pruža u smislu zaštite reproduktivnog zdravlja.

Infekcije humanim papiloma virusom su glavni uzročnik raka vrata maternice od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli nešto više od 300 i umire oko 100 žena. Ova se zloćudna bolest može uspješno prevenirati cijepljenjem protiv HPV-a, koje je u Hrvatskoj dobrovoljno, besplatno i preporučeno za sve učenice i učenike osmih razreda osnovne škole. Osim toga, cijepljenje protiv HPV-a je do kraja godine također besplatno i za sve mlađe od 25 godina.

Šokirani ili? Čak 23 % dječaka i 6 % djevojčica imali su spolni odnos, a 50 % nije koristilo zaštitu

O prednostima cijepljenja protiv HPV-a su na panel raspravi razgovarali akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti, prof. dr. sc. Mihael Skerlev, dr. med., Klinika za dermatovenerologiju KBC Zagreb i Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo, Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Neda Ferenčić Vrban, dr. med., spec. školske medicine, Hrvatska liga za borbu protiv raka i NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“, prim. Marija Posavec, dr. med., voditeljica Centra za mlade i Savjetovališta za reproduktivno zdravlje mladih, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“ i Jana Jelenić, predstavnica udruge CROMSiC, Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske, projekt “Budi mRAK“.

Edukacija roditelja i djece ključan je faktor za prevenciju bolesti uzrokovanih HPV-om. Kada smo pokrenuli ovaj program 2007. godine imali smo između 6 i 11 posto cijepljenih učenika i učenica, dok smo danas uspjeli taj postotak dići na 38 posto. I dalje nastavljamo s edukacijama, a cilj nam je postići još veću razinu procijepljenosti u gradu Zagrebu. Stoga želim istaknuti kako će Grad Zagreb i dalje sustavno ulagati u provedbu ovog programa, a sve kako bismo zaštitili reproduktivno zdravlje naših mladih sugrađana, najavila je dr. sc. Mirela Šentija Knežević, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

„Iznimno smo zadovoljni rezultatima cijepljenja u prošloj školskoj godini. Unatoč epidemiji i otežanim uvjetima rada škola i zdravstvenog sustava te angažmanu školskih liječnika na aktivnostima suzbijanja širenja infekcije COVID-19, postignut je najbolji cjepni obuhvat te je cijepljeno 38,7 posto učenica i učenika osmih razreda osnovnih škola grada Zagreba. Od toga je cijepljeno 30,8 posto dječaka i 47 posto djevojčica“, istaknula je Tatjana Petričević Vidović, dr. med., spec. školske medicine, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu, NZZJZ „Dr. Andrija Štampar“.

Rak vrata maternice najozbiljnija je komplikacija HPV infekcije. Budući da HPV infekcija obično nema simptoma, većina zaraženih infekcije nije ni svjesna. Većina infekcija HPV-om otkrije se tek Papa testom. Niskorizični tipovi HPV-a mogu dovesti do nastanka spolnih bradavica, dok dugotrajna infekcija visokorizičnim tipovima može dovesti do raka vrata maternice i drugih vrsta raka u području spolovila kako žena, tako i muškaraca, kao i do pojave raka ždrijela, grkljana i usne šupljine.

Vjerujem da su ovakvi paneli izuzetno korisni i da će naše sugrađane potaknuti na dodatna promišljanja o problematici vezanoj uz HPV, ali i na konkretno rješenje koje nam nudi cjepivo. Pritom svojim kolegama iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ želim iskazati divljenje na snazi i volji da u ovim teškim pandemijskim okolnostima provode i ovaj program prevencije HPV-a i zloćudnih bolesti uzrokovanih ovim virusom, naglasila je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja protiv HPV-a cijepi i dječake.„Postoje određene zablude kako je HPV virus koji uzrokuje teške bolesti isključivo kod žena, a muškarci ga samo prenose. To je pogrešno jer i žene i muškarci itekako mogu biti i prijenosnici i subjekti bolesti uzrokovanih HPV-om. Da bismo bili uspješni u borbi protiv HPV-a i prevenciji uzrokovanih njime, nijedna mjera kojom se služimo ne smije biti usmjerena samo na jedan spol. Upravo je zato važno da se protiv HPV-a cijepe i djevojčice i dječaci“, istakuo je prof. dr. sc. Mihael Skerlev, dr. med. s Klinike za dermatovenerologiju KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Program „Prevencija raka vrata maternice i drugih bolesti uzrokovanih HPV-om“ financira Grad Zagreb te kontinuirano radi na promociji svih aktivnosti u sklopu programa kako bi se postigla što bolja procijepljenost u gradu Zagrebu.

Cjepivo protiv HPV-a stvara zaštitu i dulju od 10 godina, a besplatno je za sve učenike i učenice osmog razreda

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, Arhiva

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo