Zašto je voda idealno piće - gradi mišiće, pomaže kod mršavljenja i u borbi protiv stresa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zašto je voda idealno piće – gradi mišiće, pomaže kod mršavljenja i u borbi protiv stresa

Shutterstock

Voda je esencijalna za život i smatra se idealnim pićem koje gasi žeđ i hidratizira.

Unatoč činjenici da je voda idealno piće, mnogi ljudi radije biraju sokove, kave, čajeve i ostale gazirane, negazirane i energetske napitke. Iako oni nemaju učinak čaše vode, ne moraju nužno ni škoditi tijelu, poručuju stručnjaci.

Voda je sastavni dio ljudskog organizma, i čini oko 50 posto tjelesne mase žena, odnosno 60 posto tjelesne mase muškaraca. Svaka funkcija i sistem našeg organizma ovise o vodi. Primjerice, voda pomaže pri probavi hrane, nosi hranjive tvari u stanice i osigurava dovoljno vlage ušima, nosu i tkivu grla. Ako se bavite fizičkom aktivnošću ili živite u toplijim krajevima, vode ćete trebati puno više.

Možda niste znali ali voda će vam poboljšati raspoloženje i pomoći pri izgradnji mišića…

1. Ostanite mršavi uz pomoć vode

Pokušavate izgubiti višak kilograma? Voda će ubrzati metabolizam i pomoći vam da ne osjetite glad. Zamijenite napitke koji u sebi sadrže puno kalorija i prije obroka konzumirajte jednu čašu vode kako biste manje pojeli. Ispijanjem većih količina vode ubrzava se metabolizam, posebno ako je čaša hladna – tijelo mora uložiti nešto energije kako bi ju zagrijalo, a u tom će se procesu izgubiti i par kalorija.

10 znakova koji upozoravaju da je vrijeme za posjet kardiologu

2. Voda daje energiju

Ako se osjećate iscrpljeno, uzmite čašu vode koja će sigurno poboljšati raspoloženje, jer, ako niste znali, zbog dehidracije možete osjećati umor. Prava količina vode u organizmu će potaknuti srce da pumpa krv pravilno, a voda može pomoći i pri prijenosu kisika i ostalih važnih nutrijenata do stanica.

3. Smanjite razinu stresa vodom

Oko 70 do 80 posto tkiva mozga čini voda, a ako ste dehidrirali, tijelo i um su pod većim utjecajem stresa. Zapamtite da se vjerojatno već dehidrirali ako osjetite žeđ.
Čašu vode uvijek imajte pri ruci i ne zaboravite uzeti koji gutljaj.

4. Izgradnja tonusa mišića uz pomoć vode

Voda će u organizmu spriječiti pojavu grčeva te će podmazivati zglobove. Ako pijete dovoljno vode, lakše ćete vježbati i biti izdržljiviji.

5. Njeguje kožu

Ako niste znali, bore i nepravilnosti na licu su vidljivije ako ste dehidrirali. Dovoljno vode u organizmu čini te iste bore manje vidljivima i tako će lice izgledati mlađe. Koža će biti sjajna i izgledati svježe zbog poboljšane cirkulacije.

6. Voda i zdrava probava se dobro slažu

Uz vlakna, voda je također iznimno važan dio dobre i redovite probave. Voda pomaže pri razgradnji sadržaja u crijevima i omogućava da što lakše izađe van iz tijela. Ako ste dehidrirali, tijelo će koristiti više vode, a crijeva će ostati suha i probava će biti otežana.

Dobivate li svoju dozu vitamina D? Provjerite kako znati da ste u deficitu i kako ga uzimati

7. Voda smanjuje pojavu bubrežnih kamenaca

U svijetu se bilježi sve češća pojava bubrežnih kamenaca, a jedan od razloga bi mogao biti i taj što ljudi, a to uključuje i djecu, ne piju dovoljno vode. Voda rastapa soli i minerala u urinarnom traktu za koje se zna stvaraju tvrde kristale koji su nama poznati kao bubrežni kamenci – koji se ne mogu razviti u razvodnjenom urinu pa ne izbjegavajte vodu.

A. A:

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo