Zašto parovi češće vode ljubav na godišnjem odmoru? Liječnik objasnio što se događa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Zašto parovi češće vode ljubav na godišnjem odmoru? Liječnik objasnio što se događa

Shutterstock

Što se dobroga događa u organizmu tijekom ljeta?

Nakon dobro odrađene pripreme, možete se prepustiti onom najboljem što godišnji odmor pruža. Osim dobrobiti za zdravlje, sama ideja putovanja podiže razinu sreće i boljeg smo raspoloženja. Otkrivanje novih destinacija pobuđuje osjećaje i sjećanja na neka ranija putovanja. Kvaliteta sna tijekom godišnjeg odmora znatno je bolja, vrlo brzo nadoknadimo mjesece nekvalitetnog sna. Seksualna energija dođe na svoje tijekom godišnjeg odmora, a to se prema više istraživanja povezuje s nešto nižom razinom hormona kortizola, jednog od ključnih hormona stresa u organizmu. Uravnoteženije lučenje kortizola pojačava libido i parovi tijekom odmora češće vode ljubav. Redoviti spolni odnosi, osim uzbuđenja i opuštajućeg učinka, imaju i niz drugih povoljnih zdravstvenih učinaka, stoga ne čudi da i buđenje libida dodatno poboljšava opće zdravlje.

Ako vas muči tlak, štitnjača ili neka druga bolest, evo što morate napraviti na odmoru

Redovito kontrolirajte svoje stanje

Godišnji odmor prilika je i za uživanje u hrani. Hranite se zdravo i uravnoteženo, konzumirajte više ribljih delicija i počastite se čašom dobrog vina. Maslinovo ulje bogato je nezasićenim mastima, stoga će i ono dodatno obogatiti kulinarske doživljaje. Izbjegavajte “tešku” hranu, brzu hranu, gazirana pića i općenito reducirajte unos ugljikohidrata.

Osobe s kroničnim bolestima poput povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti, povišenih masnoća, epilepsije, duševnih bolesti, kao i različitim bolestima probavnog sustava moraju voditi dodatnu brigu kod planiranja putovanja. Bez iznimke ponesite u dovoljnim količinama i redovito uzimajte svoju kroničnu terapiju. Redovito kontrolirajte krvni tlak, razinu šećera u krvi, unosite dovoljno tekućine. Izbjegavajte izlaganje suncu između 10 i 17 sati, osobito tijekom ljetnih mjeseci, a kapa ili šešir dodatno će spriječiti različite stupnjeve toplinskog udara. Dijabetičari se i dalje trebaju pridržavati preporuka o dijabetičkoj prehrani. Osobe s tipom 1 šećerne bolesti nipošto ne bi smjele preskakati primjenu inzulinske terapije. Doziranje inzulina ponekad je potrebno dodatno prilagoditi zahtjevnijim biometeorološkim uvjetima (vrućine), izbjegavati pretjeranu tjelesnu aktivnost te izbjegavati prekomjerni unos alkoholnih pića, čime se smanjuje vjerojatnost hipoglikemija. Visokotlakaši isto tako moraju nastaviti s uzimanjem antihipertenzivne terapije, a u prehrani je nužno i dalje izbjegavati dosoljavanje. Poželjno je da osobe s nekom od kroničnih bolesti ne putuju same. Prethodno akumulirani stres u kombinaciji s nezadovoljavajućom kontrolom kroničnih bolesti može uzrokovati dosta problema tijekom putovanja pa i pojave za život opasnih bolesti poput srčanog udara, moždanog udara, nagle srčane smrti. Lijekove je nužno čuvati u odgovarajućim pakiranjima, pridržavati se uputa za primjenu, da ne bi došlo do kojekakvih zabuna. Nemojte zaboraviti ni druga pomagala poput testnih trakica i glukometra.

Dobro je ponijeti i druge lijekove, npr. protiv bolova i povišene tjelesne temperature, probiotike, zavoj, sterilne komprese, flastere, kreme za sunčanje, sredstva za zaštitu od insekata. Kod kraćih, a osobito duljih putovanja koji put ne možemo izbjeći iznenadne bolesti i stanja (npr. traume) od kojih neka zahtijevaju kraće ili dulje bolničko liječenje. U tom slučaju putno zdravstveno osiguranje je vrlo dobar preventivni pristup kojim možemo izbjeći neplanirane, a znatne financijske izdatke.

I zdrave osobe, a osobito osobe s kroničnim bolestima, pri planiranju putovanja trebaju se dobro informirati o stanju na cestama, redovito pratiti vremensku prognozu i vanjsku temperaturu. Ako je moguće, izbjegavajte najveće gužve, a budući da u ljetnim mjesecima to nije uvijek moguće, uz strpljenje pripremite dovoljne količine tekućine, radite dovoljno često pauze ako putujete automobilom. Kod biranja destinacije, svakako je dobro informirati se o dostupnosti adekvatne zdravstvene skrbi, a osobama s višestrukim zdravstvenim rizicima ne preporučuje se ići na udaljene otoke.

I štitnjača pati na vrućinama: Zašto se ljeti vaše stanje može pogoršati?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo