Zdravlje

Zdravlje

Znanost u službi osoba s dijabetesom

Svjetski dan dijabetesa obilježava se svake godine 14. studenog u čast rođenja Fredericka Bantinga zaslužnog za otkriće inzulina 1921., a obilježava se s ciljem podizanja globalne svijesti o dijabetesu.

Prevalencija dijabetesa i njegovih kroničnih komplikacija u populaciji neprestano raste. Cilj svjetskog dana dijabetesa je ukazivanje na mogućnosti prevencije i liječenja ove bolesti.

Poznato je koliko je segment samokontrole dijabetesa presudan za liječenje i kvalitetu života oboljelih osoba. Od pojave prvog glukometra, svjetski proizvođači već preko 20 godina razvijaju rješenja kojima bi oboljelima ponudili bolje mogućnosti regulacije bolesti. Tako je stalnim inovacijama, od uvođenja memorije u glukometre, preko kapilarnog uvlačenja krvi te uvođenja tehnologije koja je zamijenila potrebu za kodiranjem uređaja, do današnjeg dana postignut izuzetan napredak u kvaliteti dostupnih uređaja za samokontrolu.

Trend današnje svjetske industrije je povećanje točnosti glukometara kako bi se korisnicima olakšalo adekvatno reagiranje na izmjerene vrijednosti glukoze uz manji rizik od nastanka hipoglikemija. Propisana je i nova, postrožena ISO norma za točnost glukometara koja još nije obvezujuća za proizvođače pa se na tržištu trenutno nalaze glukometri čija se točnost značajno razlikuje.

Tvrtka MEDiLAB ekskluzivni je zastupnik vodeće svjetske tvrtke u samokontroli dijabetesa Bayer Diabetes Care te prva tvrtka koja je na hrvatsko tržište uvela glukometre. Mnoga rješenja koja su danas prihvaćena kao standard, kroz promišljen strateški pristup prva je uvela na tržište Hrvatske. Kao tržišni lider, danas u skladu sa svjetskim dostignućima u području samokontrole nastavlja prezentirati nova inovativna rješenja.

Glukometri nove generacije NEXT, koje nudi MEDiLAB, ne samo da ispunjavaju novu postroženu normu za točnost, nego je i nadmašuju. Uz izuzetnu točnost proizvodi generacije NEXT donose korisnicima i niz drugih inovativnih prednosti kao što je mogućnost nadopune test senzora u slučaju premalog uzorka krvi, koja štedi test senzore i izbjegava frustracije zbog ponovnog uboda. Moderniji uređaji uz vrhunski dizajn nude i pogodnosti neophodne za dobro razumijevanje izmjerenih rezultata. USB priključak za izravno spajanje na računalo i integriran program za analizu podataka nezaobilazna su prednost u internetsko doba. Bežična veza s inzulinskom pumpom i kompatibilnim uređajima osigurava točan i siguran prijenos podataka. Misao vodilja svih uređaja je jednostavnost i pouzdanost rukovanja.

MEDiLAB se strateški usmjerava na dijagnostičke postupke koji omogućuju personalizirani pristup liječenju temeljen na informacijama o genskim predispozicijama za pojedinu bolest, učinkovitost lijeka i sl. U ostvarenju ovog dugoročnog cilja nedavno je postao i većinski vlasnik Genos DNA laboratorija poznatog po svojim svjetski zapaženim znanstvenim otkrićima. Tako je npr. Genos u svjetskoj znanstvenoj zajednici odjeknuo po svom otkriću biomarkera za rano otkrivanje podtipa dijabetesa MODY, čime se olakšava odabir najprikladnije terapije. No kako je od znanstvenog otkrića do praktične primjene dug put, komercijalna primjena ovog testa nažalost još nije moguća. Tako jedan od izazova koje si je postavio MEDiLAB postaje i što skorija dostupnost takvih testova kao pomoć osobama s dijabetesom u Hrvatskoj. Potencijal za primjenu genskih testiranja kod dijagnosticiranja i liječenja raznih tipova dijabetesa je budući veliki izazov za znanost, medicinu i industriju.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo