Znate li što se može dogoditi ako ne perete zube dva puta dnevno? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Znate li što se može dogoditi ako ne perete zube dva puta dnevno?

Dentalna je higijena najvažnija ujutro i navečer, a razlog tome su bakterije koje se razmnožavaju i koje, nakon dugoročno neredovne higijene, mogu prouzrokovati mnoga parodontna oboljenja.

Da se zubi moraju prati dva puta dnevno – ujutro i navečer, učili su nas od malih nogu, no roditelji nam rijetko objašnjavaju čemu to. U našim se ustima nalazi cijeli niz bakterija, mala oaza, čiji je cilj najčešće uništiti sve što u našim zubima ima, i zato moramo tu oazu održavati čistom i urednom kako bi održali zdravlje svojih zubi.

Mislite da znate sve o četkanju zuba? Prevarili ste se!

Usna šupljina sadrži veliki broj bakterija koje imaju tendenciju organizirati se u mikrokolonije i nastaniti se na površini zuba. Takva naslaga zove se biofilm. Budući da je u takvoj mikrokoloniji bakterijama omogućena razmjena metaboličkih produkata, biofilm raste i razvija se u plak. – objašnjava Sanja Vuić, dr. med. dent. ordinacija dentalne medicine Sanja Vuić. 

Kako bi mikrokolonije bakterija dezorijentirali, uklonili i razbili, potrebno je četkati zube, ukloniti nastale naslage te tako prevenirati nastanak karijesa i parodontnih oboljenja. 

No, kako usnu šupljinu ne možemo lišiti bakterija i kako se one uvijek iznova organiziraju u mikrokolonije, ciklus se nastavlja: stvara se biofilm, sazrijeva u plak, koji onda moramo redovito uklanjati barem dva puta dnevno – naglašava dr. med. dent. Vuić.

Nastale naslage sazrijevaju, bakterije se razmnožavaju i zatim otpuštaju svoje metaboličke produkte, a rezultat svega toga je neugodan zadah, kao i loš okus u ustima.

Promijenjeni okus u ustima može nastati i zbog:

  • lijekova
  • dijabetesa
  • gastrointestinalnih stanja
  • otorinolaringoloških stanja
  • bolesti koje uzrokuju smanjenje produkcije sline

U svakom slučaju, ukoliko takav problem postoji, potrebno je savjetovati se sa svojim stomatologom, koji može, isključi li se oralni uzrok, pacijenta uputiti na daljnju specijalističku obradu. – ističe Vuić.

Ozbiljne posljedice biofilma

Nastale naslage mogu uzrokovati gingivitis, odnosno upalu zubnog mesa, koji se manifestira u obliku natečenih, tamnocrvenih i bolnih desni koji krvare na dodir. U tom slučaju, samo četkanje je neugodno te oboljeli tada izbjegava četkanje.

Valja znati kako je upala zubnog mesa reverzibilna promjena, odnosno prolazi čim se uspostavi zadovoljavajući stupanj oralne higijene. S druge strane, ako se takvo stanje zanemari, upala napreduje i zahvaća dublje strukture potpore zuba u kosti i nastaje parodontitis. Upala tada zahvaća ligament i kost, promjene su ireverzibilne i zahtijevaju parodontološko liječenje – ističe doktorica dentalne medicine.

Koliko puta dnevno četkati zube?

Neki četkaju dva puta dnevno, ujutro i navečer, neki četkaju nakon svakog obroka. Vuić predlaže da ako se četka nakon obroka, se pričeka 20 do 30 minuta nakon jela i pića te da u tom slučaju ono neće škoditi.

No, mišljenja sam da je bolje četkati zube dva puta dnevno temeljito, nego na brzinu “protrljati” češće pri čemu se ne uklanja temeljito plak. Pri tome treba koristiti međuzubne četkice, zubni konac i antiseptične otopine.

Isprobajte ova 4 prirodna recepta za izbjeljivanje zubi, a saznajte što znači imati imati zubni kamenac

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo