Zdravlje

Zdravlje

Žvakanje žvakaće gume umiruje žgaravicu? Uz ove savjete zaboravite na probavne smetnje

Foto: Shutterstock

Ljudsko tijelo domaćin je milijunima mikroba od kojih je većina korisna za organizam. Najviše ih ima u našim crijevima, gdje igraju ključnu ulogu u održavanju zdrave probave, imunoloških funkcija i reguliranju tjelesne težine.

Radi zdravije probave važno je znati kako joj štetimo, a kako pomažemo. 

Vlakna pomažu

Biljna vlakna su, ne samo odgovorna za zdravlje organizma, već pomažu i u održavanju normalne funkcije probavnog trakta. Pozitivno utječu na ljudsko zdravlje, te su korisna u prevenciji i liječenju kroničnih bolesti. Kako biste u organizam unijeli dovoljnu količinu, jedite jabuke, trešnje, grahorice i žitarice. 

Žvačite žvakaću gumu kako biste umirili žgaravicu 

Žvakanjem tijelu šaljete signal da proizvodi slinu, što će umiriti jaku kiselinu. Pepermint može iritirati želudac, pa odaberite drugi okus. Ovaj “lijek” preskočite ako vas muči nadutost. 

Izgubite par kilograma viška

Ako izgubite koji kilogram, posebno na području oko trbuha, utječete na smanjenje žgaravice, nadutosti i podrigivanja. 

Zbog ovih 5 navika nastaju masne naslage na trbuhu!

Smanjite porcije

Kako bi se prevenirali probavni problemi potrebno je jesti manje porcije hrane ali češće. Tako ćete zaustaviti osjećaj gladi, a želudac neće biti prazan.

Odvojite vrijeme za aktivnost

Vježbanjem možete spriječiti pojavu problema poput nadutosti ili zatvora jer ćete tako omogućiti crijevima da se kreću i otpuste iz sebe sav višak. Također djeluje na smirivanje stresa što može potaknuti probavne probleme.

Probajte s probioticima

Probiotici su hrana, ili dodaci prehrani, koji u sebi sadrže bakterije korisne našem organizmu. Ima ih u jogurtu, nekim vrstama sira i fermentiranoj hrani. Radi se o dobrim bakterijama, a neka su istraživanja pokazala kako mogu pomoći radu crijeva, sprečavanju proljeva i upala.

Pazite što jedete

Ne prilazite hrani koja vam smeta. Neke osobe imaju problema s namirnicama kao što su grašak i gazirana pića, sirevi i pržena hrana. Naučite što vam odgovara, izbjegavajte ono što izaziva probleme. 

Prestanite pušiti

Pušenje može uzrokovati žgaravicu, ali i utječe na pojavu određenih karcinoma. Ponekad je za to potrebno malo više vremena pa se posavjetujte sa stručnjakom. 

Mlijeko, kava, čokolada… Ovih 10 stvari nije dobro kombinirati s lijekovima

Izbjegavajte alkohol

Ako pijete, ograničite količinu na jednu čašu u danu. Više alkohola može uzorkovati žgaravicu, proljev i probleme s jetrom. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo