Previše natrija povećava rizik od atopijskog dermatitisa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Previše natrija povećava rizik od atopijskog dermatitisa

Shutterstock

Atopijski dermatitis je uzrokovan određenim okidačima koji se razlikuju od osobe do osobe, a nova studija sugerira da visoke razine natrija u prehrani mogu povećati rizik od razvoja atopijskog dermatitisa.

Atopijski dermatitis (AD), poznatiji kao ekcem, skup je upalnih stanja kože. Simptomi atopijskog dermatitisa mogu uključivati ​​osip, suhu i ljuskavu ili ispucalu kožu, svrbež, kožne infekcije s otvorenim ranama, kao i promjenu boje kože i mjehuriće.

Shutterstock

Nova studija je otkrila da osobe s povećanjem izlučivanja natrija urinom od 1 grama u 24-satnom razdoblju imaju 11% veću vjerojatnost da će razviti atopijski dermatitis, 16% veću vjerojatnost da će imati aktivne simptome postojećeg AD-a i 11% veću vjerojatnost pogoršanja stanja.

Atopijski dermatitis obuhvaća spektar upalnih procesa i pokreću ga različiti čimbenici iz okoliša. Sada smo prvi puta uspjeli dokazati povezanost između prehrambene soli i AD-a u velikoj populaciji, rekla je Katrina Abuabara, dermatologica i viša autorica studije, za Medical News Today.

Shutterstock

Učinci natrija na atopijski dermatitis

Pretpostavlja se da se natrij skladišti u koži kako bi se spriječio gubitak vode i mogao bi pomoći u sprječavanju infekcije. Međutim, prema Abuabarinim riječima, također može aktivirati stanice u imunološkom sustavu, pokrećući neke upalne putove i uklanjajući ‘kočnice’ s drugih.

Atopijski dermatitis je najčešći kod djece, pogađa otprilike 1 od 5, a trećina njih ima umjerene do teške simptome.

Shutterstock

6 načina da ublažite simptome atopijskog dermatitisa

I neke druge namirnice također su povezane s razvojem AD-a.

Atopijski dermatitis može biti potaknut različitim namirnicama, ovisno o osobi, a ispitivanje eliminacije hrane može pomoći u određivanju potencijalnog okidača. Hrana koja izaziva AD može uključivati ​​prehrambene aditive, konzervanse, mliječne proizvode, pšenicu, jaja, ribu ili školjke, rekla je rekla je Michelle Routhenstein, preventivna kardiološka dijetetičarka.

No kod smanjenja natrija u prehrani važno je voditi računa da ga se potpuno ne ukloni jer nedostatak natrija može biti štetan za zdravlje.

H. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo