Zdravlje

Zdravlje

Prirodni antihistaminici mogu pomoći smanjiti simptome alergija

Uobičajeni tretmani alergija obično uključuju lijekove no oni ne djeluju jednko na sve. Neki mogu imati i brojne nuspojave pa nije loše istražiti ove prirodne opcije

Sezonske alergije mogu biti teške za podnijeti i liječiti. Sa simptomima kao što su kihanje, svrbež očiju, začepljenost nosa i pritisak na sinuse može se biti teško nositi.

Uobičajeni tretmani obično uključuju lijekove bez recepta, no oni ne djeluju jednko na sve, a neki od njih mogu imati i brojne nuspojave. Zato nije loše pokušati s prirodnim antihistaminicima, koji također nekima mogu biti odlična opcija.

Znate li koje lijekove smijete koristiti i nakon isteka roka trajanja?

Kako djeluju antihistaminici?

Razumijevanje načina na koji djeluju antihistaminici može vam pomoći da bolje odredite mogu li oni prirodni pomoći vašim simptomima tijekom sezone alergija.

Shutterstock

Alergije su imunološki odgovor na inače bezopasnu tvar. Ova tvar – bilo da se radi o peludu, životinjskoj dlaci ili prašini – dolazi u kontakt sa stanicama u sluznicama nosa, usta, grla i pluća. Kod osoba s alergijama to na kraju izaziva otpuštanje kemikalije koja se zove histamin. Histamin je dio imunološkog sustava koji uzrokuje sve simptome povezane s alergijama, kao što su kihanje, svrbež i simptomi slični prehladi.

Antihistaminici blokiraju aktivnost histamina kako bi zaustavili alergijsku reakciju. Određena hrana i biljni ekstrakti mogu na sličan način blokirati učinke histamina, piše Healthline. Ovo su neki od njih:

1. Vitamin C

Vitamin C je topiv u vodi, a nalazi se u citrusima, lisnatom povrću i bobičastom voću. Ako ga ne unosite dovoljno liječnik može preporučiti uzimanje suplemenata. Ima nekoliko funkcija, poput zacjeljivanja rana i liječenja infekcija.

Shutterstock

Istraživanje iz 2023. pokazalo je da može pomoći u poboljšanju simptoma alergijskog rinitisa, poput svrbeža i kihanja.

2. Probiotici

Probiotici su mikroorganizmi koji mogu pomoći u održavanju ili poboljšanju razine dobrih bakterija u vašim crijevima. Dobri izvori probiotika su kiseli kupus, jogurt, tempeh, kiselo vrhnje i kombucha.

Istraživanje iz 2021. sugerira da probiotici mogu pomoći u smanjenju i sprečavanju simptoma alergije, astme i atopijskog dermatitisa.

Hoće li probiotici zaštititi imunitet? Mogli bi pomoći ako znate koje odabrati

3. Kvercetin

Kvercetin je vrlo snažan antioksidans i jedan od najaktivnijih bioflavonoida. Prirodno ga sadrže luk, jabuke, grejp, bamija… Najučinkovitiji je u svježem crvenom luku.

Studija iz 2022. pokazala je da bi mogao djelovati i kao antihistaminik te učinkovito smanjiti simptome alergije. Može se kupiti i kao dodatak prehrani.

Shutterstock

4. Bromelain

Bromelain je spoj koji se najčešće nalazi u ananasu, ali ga se možete pronaći i u obliku suplemenata. Poznato je da je učinkovit u liječenju respiratornog distresa i upala povezanih s alergijama.

Analiza iz 2023. pokazala je da bromelain može biti učinkovit protiv sinusitisa.

5. Lopuh

Obični lopuh je močvarna biljka koja raste na vlažnim staništima u blizini potoka ili rijeka, uz izvore, na vlažnim livadama i šumama, dok se bijeli lopuh nalazi u planinskim i brdskim područjima.

Starije istraživanje iz 2012. sugerira da bi njegovo konzumiranje moglo smanjiti intenzitet i učestalost napadaja migrene te pomoći u liječenju nazalnih alergija. Studija iz 2023. pokazala je da je lopuh siguran i učinkovit prirodni tretman za osobe sa sezonskim alergijskim rinitisom.

Dostupan je kao uljni ekstrakt ili kao dodatak prehrani.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo