Zdravlje

Zdravlje

Znate li koje lijekove smijete koristiti i nakon isteka roka trajanja?

Shutterstock

Općeniti naputak je da lijekove treba čuvati na suhom, tamnom i hladnom mjestu. Hladno znači ispod 25 stupnjeva Celzijusa, a suho podrazumijeva dalje od vlage – znači ne u kupaoni.

Za većinu lijekova rok trajanja nije fiksan i oni se mogu koristiti sigurno još dugo nakon isteka, no proizvođač ne može garantirati 100 postotnu učinkovitost. Jedan od najraširenijih lijekova – ibuprofen u tabletama – može se koristiti i do nekoliko godina nakon otvaranja, ako se pravilno skladišti. Siguran je čak i nakon isteka tog roka.

Sirupi su osjetljiviji

Sa sirupima je stvar ponešto drugačija. Čuvanje sirupa ovisi o tome kako su napravljeni. Jedni se rade dodavanjem vode u prah i takve se suspenzije (naprimjer antibiotici) mućkaju prije izdavanja i koriste sedam dana van frižidera ili deset do 14 dana ako su u frižideru. Nakon toga ih treba baciti. Tvornički napravljeni sirupi traju duže, do označenog roka, a otvorene bočice čuvaju se u frižideru.

Shutterstock

Sunčeve zrake nepovoljno utječu na većinu aktivnih supstanci koja se nalazi u lijekovima, naročito ako im je lijek bio izložen više od nekoliko sati. Drugi nepovoljan faktor je toplina – lijek se u zatvorenoj posudi na suncu grije čak i kada vanjska temperatura nije previsoka. Visoka temperatura uzrokuje ubrzan gubitak djelovanja aktivne supstance zato je najsigurnije baciti taj lijek.

Postaju manje učinkoviti

Masti i kreme uslijed visokih temperatura se otope, tablete mogu promijeniti boju, no nisu rokovi trajanja jednako važni za sve vrste lijekova.

Prehranom protiv celulita: 10 namirnica koje uklanjaju celulit i 10 koje ga uzrokuju

Neki lijekovi na recept su štetni i mogu biti toksični nakon isteka roka trajanja. No, ako popijete lijekove koji se izdaju bez recepta nakon isteka roka, oni jednostavno neće više biti tako učinkoviti, objasnila je za Health Stacey Curtis, ljekarnica i izvanredna profesorica na Fakultetu farmacije Sveučilišta Florida.

Također, sve što je u tekućem obliku – kapi za oči, uši, sprejevi za nos, sirupi protiv kašlja… neće biti sigurni nakon isteka roka jer imaju tendenciju rasta bakterija. Stručnjaci upozoravaju i na lijekove koji sadrže aspirin jer imaju tendenciju razgradnje.

Shutterstock

Antihistaminici su “vječni”

S obzirom na to da se koriste za kronični problem, gotovo je sigurno da vam se otvorena kutija neće godinama povlačiti po kući. No, ako i pronađete zametnutu kutiju, velika je vjerojatnost da je lijek u redu,

Primjerice, difenhidramin, čest antihistaminik, testiran je da traje u tabletama i do 15 godina, no većina proizvođača provodi testiranja samo nekoliko godina nakon otvaranja pa su takvi i navedeni rokovi trajanja.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo