Zdravlje

Zdravlje

Hoće li probiotici zaštititi imunitet? Mogli bi pomoći ako znate koje odabrati

Shutterstock

Sva je pomoć dobrodošla!

Između prehlada, gripe, alergija i COVID-a, puno je razloga zašto tražimo pomoć za imunitet. Uz vitamine i minerale postavlja se pitanje mogu li našem imunitetu pomoći i probiotici? 

Probiotici su bakterije mliječne kiseline – poput onih koje prirodno obitavaju u našim crijevima i sudjeluju u probavljanju hrane. Nakon unosa hranom ili putem farmaceutskih pripravaka „dobre“ probiotičke bakterije zauzimaju mjesto i hranu štetnim uzročnicima, čime sprječavaju njihov rast i razmnožavanje te ponovno uspostavljaju ravnotežu crijevne mikrobiote i tako poboljšavaju zdravlje probavnog sustava.

Probiotici su živi mikroorganizmi koji pružaju niz zdravstvenih benefita kada se konzumiraju ili primjenjuju na tijelo. Mogu se naći u jogurtu i drugoj fermentiranoj hrani, dodacima prehrani i proizvodima za uljepšavanje. I dalje se provodi mnogo istraživanja oko ideje što probiotici mogu učiniti za vaše tijelo. Iako postoji puno mogućih pozitivnih ishoda, znanstvenici još uvijek rade na pronalaženju konačnih odgovora o tome kako probiotici mogu pomoći u raznim stanjima. Za sada se smatra kako njihovo korištenje nema štetne učinke. Našu crijevnu mikrobiotu narušavaju neki lijekovi poput antibiotika, lijekova za vezanje želučane kiseline, steroidnih protuupalnih lijekova, hormonskih preparata, stoga je u tim situacijama potrebno povesti računa o eventualnoj nadoknadi dobrih bakterija. 

Često perete ruke i koža vam je stalno suha? Dermatologinja otkriva genijalan trik za odabir sapuna

Mogu li probitoci spriječiti razvoj bolesti? 

Ima smisla da su odličan dodatak zdravlju probave, a više od pola stanica koje stvaraju antitijela se nalaze u crijevima i probavnom sustavu, prema pisanju IngomedHeqalth.org. 
Ako imate zdravu razinu dobrih bakterija u organizmu i crijevima, manje su šanse da ćete se razboljeti. 

Znanstvenici su danas jako zainteresirani za dokazivanje utjecaja probiotika na imunološki sustav, ali do danas istraživanja nisu pokazala da probiotici stvarno mogu uvijek spriječiti prehladu ili gripu. Najnovije se istraživanje bavilo otkivanjem utjecaja probiotika na imunološki sustav, s naglaskom na respiratorne bolesti. Autori su zaključili da postoji poveznica s manjom stopom bolesti ali i slabijim simptoma kod ove vrste infekcije a kod djece i odraslih, ali naglašavaju kako su potrebna dodatna istraživanja. Postoje i neki dokazi kako bi probiotici mogli prevenirati COVID-19 kada se koriste uz drugu terapiju. 

Koji su probiotici najbolji za imunološki sustav?

Možda unosite probiotike a da toga niste niti svjesni. Većina istraživanja o dobrobiti probiotika se fokusiraju na određen soj bakterija. 

Ehinaceja, astragalus, laktoferin: Ako želite ojačati imunitet, obratite pažnju na ova tri noviteta

Acidophilus se nalaze u jogurtu, mlijeku, misu i može podržati imunološki sustav, prema meta analizi predstavljenoj prije dvije godine..

Bifidobakterije u jogurtu, mlijeku,  kefiru, krastavcima, mesu, nekom vinu i octu te kruhu od kiselog tijesta mogu smanjiti upalne procese, prema meta analizi objavljenoj 2017. godine. 

Svaki jogurt i svaki aktivni probiotik sadrži  L. Bulgaricus i S. Thermophilus bakterije,  a prema pisanju stručnjaka, povezani su s jačanjem imunološkog sustava. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo