Zdravlje

Zdravlje

Rani znakovi leukemije: Ne oklijevajte s odlaskom liječniku uočite li ove simptome  

Simptomi se lako mogu pripisati uobičajenim razlozima kao što su svakodnevni stres ili umor. Ako ne prestaju, nemojte ih ignorirati

Maligne bolesti općenito imaju visoku smrtnost jer se najčešće prekasno otkriju. Simptome ljudi često pripisuju nekim svakodnevnim stvarima kao što su stres, umor, prehlada…Tako je, nažalost, i s leukemijom. Uobičajeni simptomi poput modrica ili noćnog znojenja često prođu ispod radara pa do dijagnoze dolazi kad je već u poodmaklom stadiju. 

Koji su simptomi leukemije? 

Obratite li pažnju na one simptome koji se zadržavaju predugo ili ih uopće ne bi trebalo bi biti, možete si povećati šanse preživljavanja ispostavi li se zaista da je u pitanju leukemija. Simptomi variraju ovisno o tipu leukemije, a razlikuju se kod odraslih i kod djece. Na stranicama Zaklade Ana Rukavina navedeni su ovi česti simptomi 

 • zimica, temperatura ili tresavica 
 • slabost i nemoć 
 • učestale infekcije 
 • gubitak apetita i težine 
 • spontana pojava sitnih crvenih točkica po tijelu veličine glave pribadače (petehije) 
 • spontana pojava modrica po tijelu 
 • bljedilo kože i sluznica 
 • brzo umaranje pri naporu 
 • bezbolno povećanje limfnih čvorova 
 • povećanje slezene i/ili jetre 
 • noćno znojenje 
 • bolovi u kostima 
Shutterstock

Simptomi na koje treba odmah reagirati

1. Modrice lako nastaju 
Leukemija je rak krvi koji nastaje u leđnoj moždini, gdje se proizvode crvena i bijela krvna zrnca i trombociti. Oboljeli od leukemije imaju previše bijelih krvnih zrnaca koji inače igraju jaku ulogu u imunitetu, no tijekom ove bolesti one pretjerano rastu i ne izvršavaju svoju ulogu. Neobjašnjiva pojava modrica, bez prethodne ozljede, jedan je brojnih simptoma leukemije. Rezultat su niskog broja trombocita ili problema sa zgrušavanjem krvi. Modrice nastaju spontano i mogu biti bilo gdje na tijelu, ali obično se pojavljuju na rukama i nogama. 

2. Stalno ste bolesni 
Ako imate malu infekciju koja ne prolazi, bez obzira na sve što vam je liječnik prepisao, vrijeme je da napravite kompletnu krvnu sliku koja može pokazati abnormalnosti u razinama bijelih krvnih zrnaca, hemoglobina i trombocita. Vrijednosti koje značajno odudaraju od normalnih dovode do oslabljenog imunološkog sustava, što može objasniti česte infekcije i osjećaj da ste uvijek na rubu gripe.  

Čak 40 posto oboljelih od leukemije nastavlja normalno živjeti nakon prekida terapije

3. Stalno ste umorni i slabi 
Ovo su vjerojatno najuobičajeniji simptomi leukemije, a uzrokuje ih anemija (smanjeni volumen crvenih krvnih zrnaca). Ovi simptomi se s vremenom pogoršavaju kako bolest napreduje. Kod određenih oblika leukemije, veliki broj bijelih krvnih zrnaca može učiniti krv gušćom što znači da je protok kroz male krvne žile do mozga usporen, što može uzrokovati umor. 

4. Otečeni limfni čvorovi 
Primijetite li bezbolne otekline limfnih čvorova u području vrata, pazuha ili prepona to ne mora odmah biti znak za zabrinutost. Međutim, ako čvorovi ostanu uvećani ili još narastu, moguće je da je u pitanju simptom leukemije ili limfoma. Kako leukemija utječe i na limfne čvorove koji pomažu pri filtriranju krvi, ako je krv pod utjecajem stanica raka, stanice se mogu nakupljati u čvorovima i tako rastu. 

5. Hladno vam je i blijedi ste 
Manjak crvenih krvnih zrnaca može voditi i do anemije, a to može uzrokovati bljedilo kože, kratak dah, i osjećaj da vam je stalno hladno. 

Shutterstock

6. Bole vas kosti 
Bol u kostima slična onoj koju osjećate  kad imate gripu relativno je rijedak, ali je zato jasan znak da bolujete od leukemije. Bolesne stanice nastaju unutar koštane srži, stoga ako osjećate blagu ili jaku bol u kostima, najbolje je da odmah potražite liječničku pomoć.  

7. Poteškoće s disanjem 
Kako se slabost i umor pojačavaju tako se pojavljuju i drugi simptomi – jedan od njih je kratkoća daha koja proizlazi iz anemije ili, u mnogo rjeđim slučajevima, maligne tvorevine u prsnom košu. Pojavljuju se poteškoće s disanjem, osoba lako ostaje bez daha, a problem može stvarati već i pokušaj hodanja po stanu 

8. Noćno znojenje 
Noćno znojenje često je posljedica infekcije koja može biti povezana s leukemijom. Događa li vam se da se često budite mokri na plahtama natopljenima znojem posjetite svog liječnika. 

9. Neobičan osip 
Koža često može otkriti da se radi o nekoj bolesti jer su simptomi uočljiviji. Mrlje koje možda nećete primijetiti zbog njihove veličine, bezbolnosti i zbog toga što su obično smještene u području gležnjeva, ukazuju na nizak broj trombocita i jedan su od simptoma leukemije. Najčešće se pojavljuju oko gležnjeva jer tijekom dana gravitacija uzrokuje nakupljanje tjelesnih tekućina u dnu ekstremiteta. 

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo