S kemoterapije organizira humanitarnu akciju za male onkološke bolesnike - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

S kemoterapije organizira humanitarnu akciju za male onkološke bolesnike

Nikola i Jasenka Bastaić. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Između 29. i 30. ciklusa kemoterapije Nikola Bastaić je sa suprugom Jasenkom podijelio darove koje su prikupili za djecu u bolnici

Kada vas najmlađi priupitaju gdje to marljivi vilenjaci pakiraju sve one silne poklone koje će dobroj djeci, a sva su takva, podijeliti Djed Mraz, prišapnite mu da je njegova adresa uoči ovoga Božića bila na zagrebačkim Poljanicama.

Jer baš kao radionica dobrog djedice, tako je posljednjih mjesec dana, krcat šarenim poklonima, izgledao stan Jasenke i Nikole Bastaića. Svi ti pomno birani darovi umotani u prozirni celofan namijenjeni su onima koji su ih poželjeli, malim onkološkim bolesnicima u dvije zagrebačke bolnice. Primilo ih je pedesetak djece koja se liječe mjesecima i isto toliko onih koji dolaze u dnevnu bolnicu.

Dnevno jedite pet obroka voća i povrća, a veličinu porcije mjerite  šakom

Zajedno se i smiju i plaču

Supružnici Bastaić na Facebooku su pokrenuli, a zatim zbog ispunjenog zadanog cilja desetak dana prije predviđenog roka, i okončali humanitarnu akciju “Zajedno možemo sve za naše najmanje”. Ako ste pomislili da sličnih akcija ima napretek jer (ipak) ima i puno plemenitih ljudi, valja reći da je ova akcija posebna po tome što je tijekom njezina trajanja Nikola išao na 28. i 29. ciklus kemoterapije.

Ovaj je tjedan krenuo u KBC Zagreb na svoj trideseti krug borbe s rakom koji mu je nakon obavljene kolonoskopije i otkrića na debelom crijevu sedam centimetara velikog tumora koji se proširio na potrbušnu šupljinu dijagnosticiran početkom prošle godine.

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Svijet koji su Jasenka i Nikola zajedno gradili od svoje šesnaeste, uživajući u običnim, sitnim životnim radostima, u njihovoj 42. godini najprije je zaustavljen, a onda je uslijedila zajednička borba, prepuna padova, ali i uspona koje imaju zahvaljujući tome što imaju jedno drugo.

Prije no što mu je postavljena zloćudna dijagnoza Nikola je krv u stolici koja se sporadično pojavljivala pripisivao hemoroidima, anemiju trenutačno lošoj krvnoj slici… Liječniku je otišao tek kad su bolovi postali nesnosni, krvna slika postala katastrofalna i kad je potpuno izgubio apetit. Sad mu je jasno da je trebao reagirati odmah.

Rak koji mu je dijagnosticiran u četvrtom je stadiju. Stomu koju nosi on i Jasenka od početka skupa mijenjaju, ona ga vozi na preglede, sve vrijeme je uz njega, zajedno se i raduju i plaču. Skupa su Bastaići i u humanitarnom radu, prije su za Božić pokretali akcije za male štićenike Dječjeg doma u zagrebačkoj Nazorovoj, od lani poklone nose djeci oboljeloj od raka.

Gel za tuširanje koristite samo za tri mjesta na tijelu – za sve ostalo dovoljna je voda

Ove su godine za svoj plemeniti cilj prikupili nikad više – oko 2000 eura i puno paketa s lego kockama, lutkama, šminkom, slatkišima… Na stranici grupe Jasenka je svakoga dana zahvaljivala donatorima ponaosob, fotografirala račune za poklone po koje su ona i Nikola nakon njezina povratka s posla odlazili, a zatim ih pakirali i pripremali za odlazak u bolnicu, kamo ih voze. Jasenka nije bila aktivna na Fejsu jedino u one dane kad je Nikola primao kemoterapiju:

Kotačić humanosti

Mi smo samo jedan kotačić u ovoj akciji, anđeli su oni ljudi koji daruju, bez njih ne bi bilo ništa, skromno poručuju Bastaići strpljivo čekajući na jedan jedini poklon koji su zajedno poželjeli u Novoj godini, a to je zdravlje.

Sad znamo da ništa drugo u životu nije bitno, kažu Jasenka i Nikola polažući puno nade u pametni lijek koji je uspio načeti i smanjiti zloćudne stanice.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo