Zdravlje

Zdravlje

S malim promjenama u prehrani dovedite visoki tlak pod kontrolu

Normalan krvni tlak je 120/80, a previsok može biti uzrok raznih problema od koji su mnogi i opasni po život

Visok tlak ili hipertenzija ne naziva se bez razloga ‘tihi ubojica’. Simptomi često izostanu ili ih se ne povezuje s ovim problemom, a on polako godinama radi štetu cijelom organizmu. Normalna vrijednost krvnog tlaka je 120/80 mmHg, no može varirati ovisno o građi tijela. S godinama te vrijednosti rastu, no ne bi smjele prelaziti 140/90 da bi se i dalje smatrale normalnima.  

Simptomi hipertenzije

Simptomi koji se pojavljuju pri teškoj hipertenziji mogu se pojaviti i kod ljudi s urednim tlakom. Iako nisu isključivi pokazatelj, trebate se javiti liječniku primijetite li sljedeće:  

 • glavobolja 
 • kratak dah 
 • krvarenje iz nosa 
 • vrtoglavica 
 • bol u prsima 
 • crvenilo u licu 
 • krv u mokraći 

Nekontrolirani visoki tlak može dovesti do brojnih opasnih stanja i bolesti te ga je potrebno kontrolirati pri svakom posjetu liječniku. Češće bi ga trebali mjeriti oni koji u obitelji imaju zabilježenih problema s tlakom.

Što kad se uz visoki tlak javljaju glavobolje? Evo kako ih liječiti i kada se javiti liječniku

Opasnosti visokog tlaka 

Srčani ili moždani udar 
Posljedica visokog tlaka može biti aterosklreoza (stvrdnjavanje i zadebljanje arterija), što povećava rizik od srčanog ili moždanog udara. 

Aneurizma 
Hipertenzija može dovesti do oslabljenja i napuhavanja krvnih stijenki, što omogućava stvaranje aneurizme, što može biti I opasno po život ako dođe do pucanja. 

Srčani zastoj 
Zbog hipertenzije srce mora snažnije raditi kako bi pumpalo dovoljno krvi. Ovo dovodi do zadebljanja srčanih zalistaka, a s vremenom zadebljani srčani mišić otežano pumpa dovoljno krvi što može dovesti do srčanog zastoja. 

Shutterstock

Pucanje krvnih žila u očima 
Ovo može dovesti do djelomičnog ili potpunog gubitka vida. 

Metabolički sindrom 
Ovaj je sindrom skup poremećaja metabolizma tijela što povećava rizik od razvoja dijabetesa, srčanih bolesti i moždanog udara.  

Problemi s pamćenjem  
Nekontrolirana hipertenzija može utjecati na sposobnost razmišljanja, pamćenja i učenja.  

Demencija 
Sužene ili začepljene arterije mogu smanjiti dotok krvi u mozak, što vodi ka demenciji  

5 napitaka koje morate izbjegavati ako vas muči visoki krvni tlak

Kako bi snizili krvni tlak prije nego dođe do toga da morate piti lijekove trebate promijeniti životne navike. To uglavnom, kao i uvijek kad je u pitanju zdravlje, znači zdravije se hraniti, više vježbati i kretai se te dovoljno spavati. 

Hrana koju treba izbjegavati 

Sol 
Sol i natrij su među najgorim stvarima za osobe koje pate od hipertenzije pa ne bi smjeli unositi više od 1500 miligrama natrija dnevno. 

Suhomesnati proizvodi, juhe iz vrećice, konzerve 
Upravo ovi proizvodi sadrže velike količine natrija pa je puno bolje jesti kod kuće pripremljenu hranu. 

Kiseli krastavci 
Kiseli krastavci, kao i druga konzervirana hrana treba sol kako bi se očuvala na dulje vrijeme. Što je povrće dulje u tekućini to će više soli upiti 

Šećer 
Visoki tlak učestaliji je kod pretilih ljudi, a šećer pridonosi tom problemu.  

Shutterstock

Alkohol 
Male količine alkohola mogu sniziti tlak, no prevelike količine ga povisujui. Alkohol može spriječiti učinke lijekova za hipertenziju, a osim toga alkohol ima puno kalorija  

Masti 
Zasićene masti i nezasićene masne kiseline loše su za srce i krvne žile. Kod osoba s visokim tlakom krvožilni sustav već je pod velikim opterećenjem pa dodatni stres može biti koban 

Namirnice koje pozitivno utječu na regulaciju tlaka

 • bijeli i crveni luk
 • datulje
 • tamna čokolada
 • cikla
 • laneno ulje
 • maslinovo ulje
 • jabučni ocat
 • zob
 • celer
 • bobičasto voće
 • namirnice bogate kalijem

Kako sniziti tlak bez lijekova

 1. Lagano stavite vrhove prstiju liniju iza ušne resice do sredine ključne kosti. Lagano prolazite tim područjem bez pritiskanja. Ponovite to sa obje strane po 10 puta.
 2. Vrhove prstiju stavite na lice na razini ušne resice, na udaljenosti pola centimetra od uha u pravcu prema nosu. Masirajte tu točku po minutu i to sa svake strane lica. Nije bitno u kojem smjeru, samo je bitno da imate osjećaj pritiska na određenu točku.

N. M.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo