Zdravlje

Zdravlje

Snimite EKG srca kod kuće i u trenu saznajte kakvog ste zdravlja

Javite se u Kliniku Magdalena jer rano otkrivanje aritmije spašava život. Mislite srcem

Čak i ako vam se praćenje sporta svodi tek na srčano navijanje za našu nogometnu reprezentaciju, teško da niste čuli za Michaela Phelpsa. Ovaj Amerikanac koji je nedavno navršio 38 godina najbolji je plivač svih vremena, osoba koja je osvojila najviše odličja od svih koji su ikad sudjelovali na modernim Olimpijskim igrama od 1896. godine. U kolekciji ih ima čak 28, od čega 23 zlatne, do kojih je došao marljivim treninzima, te brigom za zdravlje svojega tijela, uz praćenje svake promjene. Čim je jednom osjetio da mu srce tijekom treninga kuca neuobičajeno brzo čak i za njegov dnevni ritam, Phelps se konzultirao s trenerom i završio kod liječnika. 

Problem sa srčanim bolestima jest da već prvi simptom može biti koban, kazao je ovaj proslavljeni sportaš, koji je odonda počeo vježbati pod stalnom paskom liječnika.

U njegovu slučaju povremena aritmija nije bila znak ozbiljne bolesti, odbačena je i sumnja u tzv. Marfanom sindrom koji utječe na vezivno tkivo u tijelu, sve zbog temeljitoga medicinskog pregleda. 

Mjerenje srčanog signala

Zašto i vi ovoga ljeta ne biste posjetili liječnika? Ne morate biti vrhunski sportaš ni plivati brzo, no već činjenica da su srčane aritmije učestale kod prosječnih osoba i da im broj raste sa životnom dobi, dovoljan je znak da konzultirate stručnjake i zaputite se u Kliniku Magdalena. Premda su aritmije među, reklo bi se redovitijim poremećajima rada srca, štoviše mogu biti i urođene, u vodećoj hrvatskoj ustanovi za liječenje bolesti srca i krvnih žila pristupaju im ozbiljno kao svakom zdravstvenom izazovu i potpuno su posvećeni njihovu svladavanju.

Aritmije značajno narušavaju kvalitetu života, a s nekima se javlja i rizik od ozbiljnih kardiovaskularnih komplikacija kao što su srčano popuštanje i moždani udar. Poremećaji ritma danas se uspješno liječe ablacijom kojom se uništava ili izolira odgovorno patološko žarište u srcu, kaže nam kardiolog dr.sc. Janko Szavits-Nossan, voditelj odjela i laboratorija za elektrofiziologiju i elektrostimulaciju Klinike Magdalena. 

Kako počinje postupak i ima li elektrofiziologija veze sa strujom? S Klinike Mayo, jedne od najuglednijih svjetskih kardioloških ustanova, opisuju da elektrofiziološki pregled, koji se naziva i invazivnom kardijalnom elektrofiziologijom, obuhvaća ispitivanje električne aktivnosti srca. Električni sustav srca proizvodi signale, tj. impulse koji nadziru vrijeme otkucaja srca, tijekom čega kardiolozi mogu sastaviti preciznu mapu kretanja signala između otkucaja.

Aritmije mogu biti i posljedica drugih kardiovaskularnih bolesti kao što su povišen krvni tlak, kardiomiopatija, bolest koronarnih arterija i srčani infarkt te bolest srčanih zalizaka. U sklopu pretraga utvrđujemo postoje li kod bolesnika druge bolesti srca, ali je za dijagnozu ključan elektrokardiogram (EKG) koji daje snimku srčanog ritma baš u trenutku simptoma, objašnjava dr. Szavits-Nossan.

 S obzirom na to da se aritmije ne javljaju stalno već su povremene i nepredvidive, i određivanje same dijagnoze je zahtjevno, ne pomaže ni najrašireniji alat, holter EKG. Unatoč neprekidnom snimaju srčanog ritma holter ne uspijeva “uhvatiti” aritmiju na dan kad ga je pacijent dobio, a nije od pomoći ni teško pokretnim pacijentima jer traži fizički dolazak u ordinaciju, te se dugo čeka na termin za ugradnju. 

Upravo su zato, napominje kardiolog iz Magdalene, “elektrofiziološko ispitivanje i ablacija, kao zahvat kojim se liječi ubrzani srčani rad, moderni načini liječenja aritmije, te su uspješniji od tretmana lijekovima”. Uzimanje lijekova za ublažavanje i liječenje aritmije može biti doživotno, dok su elektrofiziologija i ablacija postupci koji se izvedu jednom i nikad više te je pacijent slobodan i ozdravljen. 

Ablacijom se liječe sve vrste tahikardija, odnosno ubrzanog pulsa iznad 100 otkucaja u minuti, dakle i kružne, fokalne ili žarišne, te atrijske i ventrikularna tahikardija i ekstrasistolija, te fibrilacija atrija, napominje kardiolog u Magdaleni, u kojoj za uklanjanje svih takvih poremećaja rada srca upotrebljavaju i sofisticirane računalne navigacija s 3D prikazom. 

Jedini telemedicinski kardiološki centar

U odjelu za poremećaje ritma i elektrostimulaciju imaju i telemedicinski kardiološki centar, jedini takav u Hrvatskoj. Unutar njega djeluje pozivni centar koji pacijentima nudi stalnu 24-satnu podršku.  

U Klinici Magdalena voditeljica telemedicinskog centra je Milena Rukljač, med.sr., koja objašnjava da pacijenti uz poseban, omanji uređaj, mogu u svakom trenutku kod kuće jednostavno snimiti EKG srca.

Snimka se odmah prenosi digitalnim putem u Kliniku. Isti tren je stručno medicinsko osoblje može očitati i paijentu dati preporuku što dalje činiti. Hoće li terapiju nastaviti lijekovima ili treba planirati ablaciju, ili treba zvati hitnu službu, poručuje M. Rukljač.

Telemedicinska potpora nastavlja se i kad pacijent započne liječenje ablacijom za slučaj da bude nuspojava i smetnji iči čak povratka aritmije.

Ovakva dostupnost kardiološke konzultacije u praćenju liječenja nakon zahvata pokazala se od velike važnosti našim pacijentima i tijekom pandemije. Telemedicinski pozivni centar omogućava pravovremenu dijagnostiku često neotkrivenih poremećaja ritma koji zahtjevaju liječenje. Tako je samo u posljednju godinu dana u 17 bolesnika prvi puta ustanovljena tahikardija i uspješno izvedena ablacija, kaže Milena Rukljač, voditeljica telemedicinskog centra u Magdaleni.

Projekt Misli srcem

Rana detekcija aritmija ne utječe samo na kvalitetu života, najčešće mlađih i zdravih bolesnika, već može i spasiti život, osobito kod starijih bolesnika s drugim kardiovaskularnim bolestima. Unazad 15 godina su u Klinici proveli više od 4000 elektrofizioloških zahvata i ugradili isto toliko elektrostimulatora srca. Oko 4000 pacijenata time je dobilo novu životnu šansu. Upravo zbog sve veće informiranosti građana, klinika Magdalena pokrenula je projekt Misli srcem, kojem je za cilj širiti svijest o prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Projekt je vrijedan 66.319.93 eura, odnosno 499.687,50 kuna te je u cijelosti financiran od strane Europske unije.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Klinike Magdalena

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo